« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
TAMNA DUGA

Kontra traži uklanjanje sadržaja iz udžbenika koji diskriminiraju LGBT zajednicu

Diskriminativni sadržaji pronađeni su u više udžbenika, a posebno u onima iz vjeronauka i biologije koji LGBT osobe spominju kao abnormalne i delikventne

Udžbenici su puni diskriminacije
Udžbenici su puni diskriminacije (Arhiva)
Više o

diskriminacija

,

Kontra

,

homoseksualnost

,

udžbenici

,

LGBT

,

istospolne veze

Lezbijska grupa "Kontra" najavila je danas da će službeno zatražiti uklanjanje svih udžbeničkih sadržaja kojima se diskriminira LGBT populacija (lezbijke, gayevi, biseksualne i transrodne/transseksualne osobe), rodne uloge, spolnost, ljudska prava, prava žena i obitelj.

Aktivistice grupe "Kontra" Sanda Brumen i Sanja Juras, predstavljajući danas na konferenciji za novinare analizu udžbenika društvenih i humanističkih predmeta, te biologije i relevantnih predmeta strukovnih škola, istaknule se kako su diskriminativni sadržaji pronađeni u više udžbenika, a posebno u onima iz vjeronauka i biologije u kojima se, kažu, "osobe s interseksualnim karakteristikama uglavnom spominju u kontekstu abnormalnosti i socijalne delikvencije".

Analizirani su udžbenici 7. i 8. razreda osnovne škole te 3. i 4. razreda srednjih škola, te je uočeno kako se homoseksualnost u udžbenicima vjeronauka često prikazuje kao nedovoljno istražena nastranost, a u udžbenicima biologije povezuje ju se sa spolnim bolestima, naročito HIV-om.

U analizi posebno izdvajaju udžbenik vjeronauka "S Kristom u život" za 8. razred osnovne škole, koji je odobren od strane Ministarstva obrazovanja, a u kojemu se navodi da je "homoseksualnost neuredna te da se protivi naravnom zakonu".

"Kontra" će stoga poslati vladi službeni zahtjev da se uklone svi diskriminativni sadržaji iz osnovnoškolskih i srednjoškolskih udžbenika, te da se u škole uvedu sadržaji u kojima se govori o ljudskoj seksualnosti na objektivan i znanstveno utemeljen način.

Traže i da se u škole uvede edukacija o ljudskim pravima, uključujući prava LGBT osoba. Osim toga, uputit će se i zahtjev za uvođenjem edukacije sudaca vezano za primjenu Zakona o suzbijanju diskriminacije, budući da je, ističu, dosadašnja praksa pokazala njihovu nedovoljnu senzibiliziranost za diskriminaciju LGBT osoba.

03.04.2012. 13:45:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh