« Zagreb
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
100 GODINA OD SMRTI VELIKANA

Koncert u čast Mahleru otvara novu sezonu zagrebačkog HNK

Cijele ove godine diljem svijeta obilježava se 100. obljetnica smrti austrijskog skladatelja i dirigenta češkog podrijetla Gustava Mahlera

Fotografija vijesti
Više o

HNK Zagreb

,

zagrebački HNK

,

Gustav Mahler

Zagrebački je HNK na svojim internetskim stranicama objavio kako će novu kazališnu sezonu otvoriti koncertom u čast 100. obljetnice smrti slavnog austrijskog skladatelja, Gustava Mahlera, prenosi Hina.

Najavljeno je kako će na programu biti Mozartova Simfonija concertante za violinu, violu i orkestar u Es-duru, K. 364 i Mahlerova Pjesma o Zemlji, Simfonijski ciklus pjesama prema "Kineskoj fruli" Hansa Bethgea.

"Trostruki sam beskućnik, kao Čeh u Austriji, kao Austrijanac među Nijemcima i kao Židov u cijelom svijetu. Svugdje uljez, nigdje dobrodošao." Gustav Mahler

Kao solisti nastupit će Vlatka Peljhan na violini, Natalija Anikeeva na violi, mezzosporanistica Dubravka Šeparović Mušović i tenor Thomas Moser.

Cijele ove godine diljem svijeta obilježava se 100. obljetnica smrti austrijskog skladatelja i dirigenta češkog podrijetla Gustava Mahlera (Kalište, Češka, 1860.-Beč, 1911.).

Mahler se proslavio kao dirigent opernih kazališnih kuća, od Ljubljane, Praga i Beča do newyorškog Metropolitana, kojih je rad reorganizirao i modernizirao. U kompoziciji neoromantičar, nadovezuje se na Brucknera i Beethovena kao simfoničar, a na Schuberta kao vokalni lirik čime nastavlja bečku glazbenu tradiciju.

Poznata je Mahlerova izjava "Trostruki sam beskućnik, kao Čeh u Austriji, kao Austrijanac među Nijemcima i kao Židov u cijelom svijetu. Svugdje uljez, nigdje dobrodošao."

Iako njegova glazba u glazbenim krugovima nikada nije bila u potpunosti prihvaćena dok je bio živ, a smatrana je i teškom, u poslijeratnoj Europi, posebice šezdesetih, probila se i u popularnu kulturu, te je nerijetko korištena u filmskoj umjetnosti.

02.08.2011. 15:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh