« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
AKROPOLA

Konačno skinute skele s Partenona

Svaki komadić mramora tretiramo kao vrhunsko umjetničko djelo, s velikim poštovanjem, rekla je čelnica restauratora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Posjetitelji atenske Akropole do rujna će imati rijetku i kratku prigodu vidjeti hram Partenon bez građevinskih skela, nakon gotovo 30 godina.

Velika obnova Partenona i drugih zdanja na Akropoli počela je 1983. godine. Građevinske skele otada su bez prestanka bile oko hrama. Restauratori su prije nekoliko dana završili složen posao ispravljanja pogrešaka pri spajanju mramornih blokova na pročelju hrama napravljenih tijekom posljednje restauracije prije 70-ak godina.

Gradnja Partenona počela je 447. godine pr.n.e i trajala devet godina. Još ih je deset trebalo za završetak skulpturnih dekoracija. Obnova, znači, traje dulje nego gradnja.

"Svaki komadić mramora tretiramo kao vrhunsko umjetničko djelo, s velikim poštovanjem", rekla je čelnica restauratora Mari Joanidu.

Tijekom stoljeća Partenon je preživio požare, ratove, revolucije, pljačku, lošu restauraciju i zagađenje. Bio je pretvoren i u crkvu i u džamiju.

U rujnu će skele biti ponovo postavljene na zapadnoj strani hrama. Obnova toga dijela potrajat će najmanje tri godine.(hina/metro-portal)

28.05.2010. 12:01:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh