« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
SUD ODLUČIO

Konačno pravomoćna presuda Miroslavu Kutli

Zagrebački Županijski sud potvrdio je presudu Miroslavu Kutli zbog malverzacija u pretvorbi tvrtke Gradski podrum

Miroslav Kutle
Miroslav Kutle (CROPIX)
Više o

Miroslav Kutle

,

malverzacije

,

rođeni 28. kolovoza

Glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin potvrdila je da je riječ o prvoj pravomoćnoj osuđujućoj presudi Kutli, protiv kojega se vodilo više sudskih postupaka za pretvorbeni kriminal tijekom 1990-tih.

Kutlin odvjetnik Milan Radaković koji ga zastupa u slučaju Gradski podrum pravomoćnu presudu večeras nije želio komentirati. Odvjetnik Rajko Mlinarić koji brani Kutlu u drugim slučajevima izjavio je da na tu odluku ne postoji pravo žalbe te da Kutle neće moći izbjeći izdržavanje kazne. "Postoje izvanredi pravni lijekovi, ali oni ne odgađaju izvršenje zatvorske kazne", dodao je Mlinarić.

Još nije poznato kada bi Miroslav Kutle mogao biti lišen slobode i u kojem će zatvoru odslužiti kaznu, budući da tu odluku treba donijeti poseban sudac zagrebačkoga Županijskog suda koji se bavi isključivo izvršenjem pravomoćnih presuda.

Prvostupanjskom presudom zagrebačkoga Općinskog građanskog suda Kutle i njegovi suoptuženici Dragutin Mužić, Ilija Milišić, Mario Piškurić i Nives Simeunović osuđeni su jer je Kutlina "Globus grupa" do dionica Gradskog podruma došla temeljem fiktivne dokumentacije o nepostojećim potraživanjima. Potraživanja su naknadno pretvorena u dionice, čime je zloupotrijebljen tadašnji model privatizacije.

Sud nije prihvatio navode obrane da je Kutle u pretvorbu Gradskih podruma ušao iz altruističkih razloga te da su sporna potraživanja postojala, ali da je dokumentacija kojim bi to dokazali u međuvremenu uništena.

Suprotno tome tijekom suđenja koje je okončano sredinom lipnja prošle godine sud je zaključio da Gradski podrum nije bio u financijskim poteškoćama, već da se takvim tvrdnjama samo smanjivala vrijednost tvrtke, a Kutlu prikazivalo kao njenog spasitelja. (hina/metro-portal)

10.09.2010. 23:52:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh