« Film
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
NAGRADE

'Konačna sloboda' pobjednik 19. ZFF-a

Konačna sloboda pobjednik 19. ZFF-a, uz komediju Deset u pola Danisa Tanovića zatvoren festival

Gotov je 19. ZFF
Gotov je 19. ZFF (Arhiva)
Više o

nagrade

,

19. ZFF

,

Konačna sloboda

Projekcijom komedije Deset u pola oskarovca Danisa Tanovića u subotu navečer u prepunom auditoriju kina SC završen je službeni program 19. Zagreb Film Festivala. Film s impresivnom glumačkom postavom, predvođenom Brankom Đurićem, Izudinom Bajrovićem, Anjom Matković i Goranom Navojcem, ZFF-ovoj publici predstavio je dio ekipe na čelu s redateljem.

Uoči projekcije proglašeni su ovogodišnji laureati ZFF-a na dodjeli nagrada u Galeriji SC. Žiri dugometražnog filma, u čijem su sastavu rumunjska glumica i aktivistkinja Katia Pascariu, Ivan Ikić, redatelj lanjskog laureata ZFF-a Oaza, te nagrađivani direktor fotografije Vanja Černjul, dodijelio je Zlatna kolica za najbolje dugometražno ostvarenje austrijsko-njemačkom filmu Konačna sloboda Sebastiana Meisea. Film u kojem se vješto isprepliću osobno, senzualno i političko portretira nesvakidašnji odnos dvojice muškaraca koji se upoznaju u zatvoru. Dobitnik posebnog priznanja u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji je hrvatski film Zbornica redateljice Sonje Tarokić, koji je žiri opisao kao metaforu društva u cjelini i borbe jedne žene da ga poremeti.

O najboljem filmu međunarodnog kratkometražnog programa i nacionalnog programa Kockice odlučivali su redateljica Sara Grgurić, slovenski redatelj Rok Biček i Ivan Bakrač, redatelj i selektor Filmskog festivala Herceg Novi. Zlatna kolica za najbolji film iz međunarodne kratkometražne konkurencije odnio je makedonsko-ruski film Sjeverni pol Marije Apčevske, dok je posebno priznanje u istoj kategoriji osvojio ukrajinski film Tatine tenisice redateljice Olhe Zhurbe. Zlatna kolica u Kockicama, natjecateljskom programu hrvatskog kratkometražnog filma, pripala su filmu Jesen našeg ljeta Karla Voriha, dok je posebno priznanje osvojio film Sve što dolazi redatelja Mate Ugrina.

Dodijeljene su i nagrade festivala KinoKino, čije je 6. izdanje održano u sklopu ZFF-a. Profesionalni žiri festivala KinoKino, koji su činili glumica Iva Babić, redatelj Saša Ban i Dubravka Zima, profesorica i stručnjakinja za dječju književnost, nagradio je norveški film Sestre i njihove supermoći u režiji Silje Salomonsen i Arilda Østina Ommundsena. Dječji žiri KinoKina glavnu nagradu dodijelio je njemačkom filmu Ulja Funk na zadatku u režiji Barbare Kronenberg, a posebno priznanje dodijeljeno je finskom filmu Još samo malo.

Direktor ZFF-a Boris T. Matić osvrnuo se na ovogodišnje izdanje festivala: „Iako se već drugu godinu zaredom održava pod pritiskom pandemije, sretni smo što smo, za razliku od prošle godine, kada se morao održati online, bili ponovno s publikom u kino dvoranama! Unatoč svim nepovoljnim okolnostima, posjećenost festivala je bila izvrsna, apozitivne reakcije publike i kritike bile su iznad naših očekivanja. Također, ovogodišnji program Industrije ponovno je okupio veliki broj profesionalaca i ponudio publici raznovrsne sadržaje".

Festivalski program nastavlja se i u nedjelju, 21. studenoga, kada će publika imati priliku u kinu SC pogledati tri naslova iz glavnoga natjecateljskog programa dugometražnog filma, uključujući film Košnica koji je otvorio ovogodišnji festival. U kinu Tuškanac reprizirat će se svi filmovi iz programa Velikih 5, a u Teatru &TD gledatelje očekuju filmovi Amira (Ponovno s nama) te Dan četrnaesti (Mreža festivala Jadranske regije). U Uraniji će se reprizom nagrađenih filmova Sestre i njihove supermoći te Ulja Funk na zadatku zaključiti program KinoKino Festivala.

Nedjelja će ujedno biti i posljednja prilika za pogledati ostvarenja u online programima ZFF-a - PLUS, Ledolomke, LUX i Festivali pod reflektorom - koji su dostupni na platformi kinoeuropa.hr. Filmovi iz programa Mreža festivala Jadranske regije također se mogu pogledati online na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba, a filmovi iz programa Kockice za online gledanje dostupni su na croatian.film.

Organizatori su na kraju zahvalili uredu za kulturu Grada Zagreba, HAVC-u, Kreativnoj Europi Potprogram Media, DHFR-u, Turističkoj zajednici Zagreba i Europskom parlamentu te svim ostalim sponzorima i medijskim pokroviteljima.

21.11.2021. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh