« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
STRAŠNO!!

Kolonije pingvina na Antarktici smanjile su se i do 77%

Neovisni istraživači koji su se na Greenpeaceovom brodu pridružili jednogodišnoj ekspediciji "Od Pola do Pola", otkrili su da se populacija smanjila u svakoj pojedinoj koloniji

Sve ih je manje
Sve ih je manje (Christian Aslund/Greenpeace)
Više o

Antarktika

,

pingvini

Znanstvenici koji su u sklopu Greenpeacove ekspedicije istraživali populaciju pingvina na Antarktici otkrili su drastično smanjenje u mnogim kolonijama, a neke su opale za čak 77% otkako su posljednji put pregledane prije gotovo 50 godina.

Neovisni istraživači koji su se na Greenpeaceovom brodu pridružili jednogodišnoj ekspediciji "Od Pola do Pola", otkrili su da se populacija smanjila u svakoj pojedinoj koloniji koja je istraživana na otoku Elephant, važnom staništu pingvina sjeveroistočno od Antarktičkog poluotoka. Tamo se broj ogrličastih pingvina smanjio za gotovo 60% od posljednjeg istraživanja 1971. godine. 

Osim u Zagrebu, aktivisti Greenpeacea u zadnjih su nekoliko dana izložili skulpture pingvina od leda u glavnim gradovima širom svijeta, od Seula preko Londona i Buenos Airesa do Cape Towna, kako bi zahtijevali hitne mjere zaštite divljih oceanskih vrsta globalnim Sporazumom o svjetskim morima. 

Ledene skulpture postavljene pred važna politička sjedišta diljem svijeta, topljenjem su simbolički ukazale na sve pogubnije posljedice klimatskih promjena te važnu ulogu oceana u njihovom ublažavanju. 

U okviru Konvencije UN-a o pravu mora, vlade svijeta upravo raspravljaju o Sporazumu o svjetskim morima[1]. Uoči četvrte i posljednje runde pregovora u UN-u (IGC4), potrebno je snažno vodstvo i pojačan diplomatski angažman na najvišoj političkoj razini.

Greenpeace se zajedno s više od 2,5 milijuna ljudi diljem svijeta zalaže za postizanje što snažnijeg režima zaštite te usvajanja Sporazuma o svjetskim morima, kojim bi se položio temelj za zaštitu 30% otvorenih mora do 2030. godine.

11.02.2020. 14:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh