« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
BLJAK...

Koliko su električna sušila za ruke zapravo prljava

Čestice prljavštine koje ostaju u zraku bivaju usisane u sušilo za ruke, odakle se izbacuju sa svakim njegovim korištenjem.

Bljaaaak :)
Bljaaaak :) (Pixabay)
Više o

toalet

,

sušenje ruku

,

sušilo za ruke

Osim što su jeftinija i lakša za održavanje od papirnatih ručnika, električna sušila za ruke u javnim toaletima trebala bi biti i čišća.

No ispada da je istina upravo suprotna.

Nakon provedene studije koja je to temeljito ispitala, dokazano je da električna sušila zapravo uokolo šire ljudski otpad - fekalije - u mikroskopskim veličinama.

Znanstvenike na Sveučilištu u Connecticutu zanimalo je kakvu vrstu i koju količinu bakterija raspršuju sušila za ruke, a njihovi nas rezultati neće utješiti.

Nakon korištenja toaleta, poklopac bi se trebao spustiti prije puštanja vode, kako se mikroskopske čestice vode i fekalija ne bi raspršivale uokolo - po dasci za sjedenje i šire - i ugrožavale sljedećeg korisnika.
Čestice koje ostaju u zraku, nakon toga bivaju usisane u sušilo za ruke, odakle se izbacuju sa svakim njegovim korištenjem.

U Istraživanju objavljenom u časopisu Applied and Environmental Microbiology ispitano je stanje sušila za ruke u muškim i ženskim javnim zahodima na tri različite lokacije u SAD-u, a bakterije su prikupljane pločama prema kojima je bio usmjeren mlaz zraka iz sušila.

Ploče su izravnom zraku iz sušila bile izložene 30 sekundi, a pritom se tamo nakupilo između 18 i 60 kolonija bakterija. Druge ploče ostavljene su u toaletu 20 minuta, za vrijeme kojih se koristilo sušilo za ruke, ali nisu bile izložene direktnom zraku iz sušila. Na njima se nastanilo 15 do 20 kolonija bakterija.

Broj bakterija svakako bi se mogao umanjiti filtrima, no čak i sušila koja su sadržavala filtere nisu bila potpuno čista.

Ovo istraživanje dokazalo je ne samo da sušila vraćaju na oprane ruke istu količinu, ili čak više, bakterija nego što ih je tamo bilo prije pranja, nego da pritom iste te bakterije raspršuju po ljudskoj odjeći i svim predmetima koje unosimo u toalete.
Ne bi bilo loše ubuduće sa sobom nositi džepnu verziju nekog antibakterijskog gela...

 

Piše: Andrea Holi
17.04.2018. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh