« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu
ZAPAMTITE :)

Koliko nam kalorija treba dnevno

Odrasle žene bi trebale jesti između 1600 i 2400 kalorija dnevno, a muškarci između 2000 i 3000

Koliko kome treba kalorija?
Koliko kome treba kalorija? (Arhiva)
Više o

žene

,

kalorije

,

muškarci

Kad pomislimo na kalorije, većina nas misli na to koliko nas hrana zapravo deblja. Kalorije zapravo označavaju koliko nam energije neka hrana opskrbljuje. Ako stalno uzimamo više energije nego što trebamo, udebljat ćemo se. 

No, ako uzimamo premalo, smršavjet ćemo i izgubiti mišiče. Vrsta hrane koju jedemo određuje koliko ćemo kalorija unijeti. Za mnoge je ljude upravo broj kalorija odlučujući faktor. Stvarna brojka ovisi o tome koliko smo aktivni, kako naše tijelo koristi zalihe energije te našoj dobi, visini, spolu i ostalom.

Prema zdravstvenim smjernicama američke vlade za period od 2015. do 2020., odrasle žene bi trebale jesti između 1600 i 2400 kalorija dnevno, a muškarci između 2000 i 3000.

Dvogodišnja djeca trebala bi tako jesti oko tisuću kalorija dnevno, a aktivan mladić između 16 i 18 godina čak 3200 kalorija dnevno.

S godinama se metabolizam usporava, pa tako i potreba tijela za energijom.

Od 19. godine do 25. godine preporučeni unos za žene je 2000 kalorija, ali nakon 51. godine ta brojka pada na 1600 kalorija. No, ovo su samo grube podjele.

Danas postoji niz online kalkulatora koji vam mogu pomoći da izračunate koliko vam kalorija treba da smršavite ili da se udebljate. No, stručnjaci upozoravaju da se nije pametno fokusirati samo na unos kalorija. 

"Brojanje kalorija miče fokus s hrane koju jedete i stavlja ga samo na broj", objašnjava nutricionistica Maya Feller za Aaptiv. "Kalorije moraju biti sastavljene od nutritivno vrijedne hrane, cjelovite hrane, a ne nezdrave i obrađene" koja možda ima manje kalorija, dodaje nutricionistica i trenerica Kelly Chase.

24.06.2019. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh