« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
ZAPAMTITE :)

Koliko kalorija ima kava, a koliko čaj?

Osobe koje svoju kavu ili čaj svakodnevno zaslađuju i/ili im dodaju mlijeko ili šlag, moraju znati da u organizam time unose 69 dodatnih kalorija

Kava može biti izuzetno kalorična kad je natrpate dodacima
Kava može biti izuzetno kalorična kad je natrpate dodacima (Arhiva)
Više o

kava

,

kalorije

,

čaj

Kava i čaj među najpopularnijim su napitcima u svijetu, tu nema dileme, no postoje različita mišljenja o kalorijskim vrijednostima kave i čaja.

Primjerice, američki stručnjaci kažu da su oba napitka gotovo beskalorična, ali problem je u dodacima, najčešće mlijeku, šećeru, a često i šlagu.

Dakle, kada se u kavu dodaju mlijeko ili šećer, ili još gore, oboje, kava postaje izrazito kalorično piće. Znanstvenici kažu da je tijekom studije koju su proveli, 68 posto kavopija i 33 posto 'čajopija' odgovorilo da te napitke piju uz kalorične dodatke.

U usporedbi s onima koji kavu vole gorku i crnu, osobe koje su u napitak dodavale razne dodatke svakodnevno su u organizam unosile 69 kcal, objavili su znanstvenici u časopisu Public Health.

A oni koji piju čaj s mlijekom ili šećerom svakodnevno konzumiraju 43 kcal više u usporedbi s onima koji ga piju bez dodataka.

Iako se broj kalorija koje se na taj način unose u organizam ne čini velikim, postupno i sasvim neprimjetno može rezultirati povećanjem težine, upozorio je voditelj studije Ruopeng An, asistent na odjelu kineziologije Sveučilišta Illinois.

"Naše je istraživanje pokazalo da ljudi svakodnevno u organizam unose više kalorija nego što im je potrebno, a da toga nisu svjesni", kazao je An.

Pokazalo se da većina kavopija u svoje tople napitke dodaje šećer, mlijeko, vrhnje, šlag... Ljubitelji čaja češće su dodavali šećer, med ili punomasno mlijeko.

U oba slučaja većina kalorija dolazi iz šećera, potom iz mliječnih masti. Savjet znanstvenika i nutricionista je - pripazite što sve dodajete u kavu ili čaj. Ako te napitke nikako ne možete piti bez mlijeka i šećera, pijte manje kave ili čaja, primjerice jednu do dvije šalice dnevno.

Čisto da znate:

Espresso - 1 kalorija
Turska kava - 2 kalorije
Espresso s mlijekom - 17-25 kalorija
Cappucino - 87 kalorija

Navedene cifre su bez šećera, no kad ga dodate:

Espresso - 44 kalorije
Turska kava - 45 kalorija
Espresso s mlijekm - 60 - 68 kalorija
Cappucino - 130 kalorija

Najgore ćete se provesti ako pijete čudesa iz, primjerice, Starbucksa (koji se kod nas još uvijek nije otvorio), jer kave s dodacima dosežu i do - 630 kalorija!

02.02.2017. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh