« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina
HE HE

Koliko je rada - optimalno? Ne baš puno...

Od većine se zaposlenika očekuje da rade puno više od onoga što im piše u ugovorima, a neradne subote također su postale rijetkost - no kakvi su učinci?

Tri dana tjedno sasvim je dovoljno
Tri dana tjedno sasvim je dovoljno (Arhiva)
Više o

posao

,

radno vrijeme

,

radni dani

Radno vrijeme u današnje doba pomalo gubi smisao - od većine se zaposlenika očekuje da rade puno više od onoga što im piše u ugovorima, a neradne subote također su postale rijetkost - no kakvi su učinci?

Ako ćemo vjerovati rezultatima istraživanja objavljenim u publikaciji Melbourne Institute Worker Paper, osobe starije od 40 godine su najviše produktivne kada rade tri dana tjedno ili manje.

Do navedenog zaključka znanstvenici su došli nakon što su pratili navike 3 tisuće muških i 3500 ženskih ispitanika. Tijekom provođenja studije, istraživači su od sudionika tražili izvršavanje kognitivnih testova, analizirali su njihove radne navike, pamćenje, načine argumentiranja i apstraktnog zaključivanja.

U kognitivnim ispitivanjima od sudionika istraživanja očekivalo se da čitaju tekst unatrag, riječi naglas i spajaju brojeve sa slovima u određenom vremenskom okviru. Kako se moglo zaključiti iz navedenog ispitivanja, kognitivni rezultati sudionika istraživanja poboljšali su se nakon što istraživači povećali radno vrijeme do 25 sati.

Međutim, nakon 25 sati istraživači su otkrili da je uspješnost na testovima počela podjednako opadati kod muških i ženskih sudionika istraživanja.

'Mnoge zemlje trude se podići dobnu ljestvicu odlaska u mirovinu, što znači da više ljudi nastavlja s radom u kasnijim životnim fazama. Razina intelektualne stimulacije može uvelike ovisiti o radnom vremenu. Rad može biti dvosjekli mač. On stimulira aktivnost mozga, ali istodobno dugo radno vrijeme može uzrokovati umor i stres, što ostavlja posljedice na kognitivnim funkcijama', izjavio je koautor studije i profesor na Sveučilištu Kei, Collin McKenzie.

Sveučilišni profesor napomenuo je kako njegovo istraživanje ističe da su razlike u radnom vremenu 'važne za održavanje kognitivnog funkcioniranja sredovječnih i starijih odraslih osoba', te da skraćeno radno vrijeme može biti 'učinkovito u održavanju kognitivnih sposobnosti vitalnim'.

12.12.2018. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh