« Ekosfera
objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana
KATASTROFA

Koliko je plastike oko nas?

U plastici, od pakiranja hrane preko igračaka do medicinskih uređaja, daleko je više kemikalija nego što su prethodno procijenile agencije za zaštitu okoliša

Ovo je prestrašno!
Ovo je prestrašno! (Arhiva)
Više o

plastika

,

okoliš

Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) prethodno je identificirao oko 13.000 kemikalija u plastici, no tim europskih znanstvenika pronašao je više od 16.000 kemikalija u plastici od kojih je četvrtina moguće opasna za ljudsko zdravlje i okoliš.

Izvješće, koje je financiralo Norveško istraživačko vijeće, objavljeno je u trenutku dok se pregovarači bore s osmišljavanjem prvog svjetskog sporazuma koji bi se uhvatio u koštac sa sve većim zagađenjem plastikom, budući da se svake godine proizvede oko 400 milijuna tona plastičnog otpada.

"Da biste energično riješili plastično onečišćenje, zapravo morate sagledati cijeli životni ciklus plastike i morate se pozabaviti problemom kemikalija", rekla je koautorica izvješća Jane Muncke, direktorica švicarske neprofitne organizacije Food Packaging Forum.

To je zato što kemikalije iz plastike mogu ući u vodu i hranu.

"Sada pronalazimo stotine, ako ne i tisuće, kemikalija iz plastike u ljudima, a neke od njih su povezane s nepovoljnim zdravstvenim ishodima", rekla je Muncke.

To uključuje i probleme s plodnošću i kardiovaskularne bolesti.

"Kada pogledamo... proizvode koje koristimo svakodnevno, obično nalazimo stotine, ako ne i tisuće kemikalija u pojedinačnom plastičnom proizvodu", rekao je glavni autor Martin Wagner, toksikolog za okoliš na Norveškom sveučilištu znanosti i tehnologije.

Kimberly Wise White, potpredsjednica regulatornih i tehničkih pitanja za Američko vijeće za kemiju, industrijsku skupinu čijim članstvom dominiraju proizvođači plastike, rekla je da izviješće nastoji "pokazati opasni okvir koji zanemaruje izloženost u stvarnom svijetu i daje nepotpunu sliku za regulatora i javnost".

Industrija plastike je stava da globalni sporazum treba promicati recikliranje i ponovnu upotrebu plastike, no autori izvješća upozoravaju da samo rješavanje pitanja plastičnog otpada ne ide dovoljno daleko da zaštiti ljude.

Znanstvenici su istaknuli potrebu za većom transparentnošću o tome koje kemikalije, uključujući aditive, pomoćna sredstva za obradu i nečistoće, ulaze u plastiku uključujući i reciklirane proizvode.

Za četvrtinu identificiranih kemikalija nedostaju osnovne informacije o njihovom temeljnom kemijskom identitetu, navodi se u izvješću.

"U srži problema je kemijska složenost plastike", rekao je Wagner, koji također služi u odboru Koalicije znanstvenika za učinkovit sporazum o plastici.

"Često proizvođači zapravo ne znaju koju vrstu kemikalija imaju u svojim proizvodima".

Samo 6 posto kemikalija pronađenih u plastici je međunarodno regulirano.

Bez regulatornog pritiska, "nema motivacije da se otkrije što se nalazi u plastici", rekao je.

To je nešto što bi sporazum o plastici mogao pomoći riješiti.

Pregovori se nastavljaju sljedeći mjesec u Ottawi u Kanadi s ciljem finaliziranja ugovora u prosincu u južnokorejskom gradu Busanu.

23.03.2024. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh