« Biznis
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
ZANIMLJIVO

Koliko će nereda na tržištu rada napraviti - roboti?

Daleko su veće šanse da će poslovi koji traže niske kvalifikacije u idućim desetljećima biti ukinuti dok će samo radnici s višim kvalifikacijama moći tražiti više plaće

Koje poslove mogu roboti oteti ljudima?
Koje poslove mogu roboti oteti ljudima? (Arhiva)
Više o

roboti

,

tržište rada

Roboti neće nužno biti štetni za ekonomiju, ističu u IPPR-u, pojašnjavajući kako bi zahvaljujući automatizaciji produktivnost u Velikoj Britaniji do 2030. godine mogla rasti za 0,8 do 1,4 posto godišnje a BDP za 10 posto, prenosi BBC.

Upozoravaju ujedno kako to povećanje možda neće biti ravnomjerno raspoređeno jer je "tehnički potencijal" za automatizaciju u kategoriji poslova koji zahtijevaju niske kvalifikacije u prosjeku pet puta veći nego u kategoriji dobro plaćenih poslova.

Tako su daleko veće šanse da će poslovi koji traže niske kvalifikacije u idućim desetljećima biti ukinuti dok će samo radnici s višim kvalifikacijama moći tražiti više plaće.

Najveći je rizik identificiran u sektoru veleprodaje i maloprodaje gdje bi automatizirano moglo biti čak 65 posto poslova. Slijedi transport s udjelom poslova pogodnih za automatizaciju od 63 posto, te industrija gdje odgovarajući udio poslova iznosi 58 posto.

Istodobno bi se povećale plaće radnika koji se služe sofisticiranim strojevima, što bi dodatno povećalo razlike u dohocima, napominju u institutu.

Naša analiza pokazuje da su poslovi s potencijalom za automatizaciju povezani s ukupnim iznosom plaća od 290 milijardi funti godišnje, ističe znanstvena suradnica IPPR-a Carys Roberts.

Značajan će dio tog iznosa biti zamijenjen višim plaćama proizišlim iz veće produktivnosti i iz novostvorenih radnih mjesta ali značajan bi dio također mogao biti prebačen iz plaća u dobit, dodaje ona.

U okviru toga neki će radnici dobiti veće plaće a neki će biti zarobljeni u sektorima s niskim plaćama i niskom produktivnošću, napominje Roberts.

Poslovi s najvećim rizikom automatizacije nesrazmjerno su snažno bazirani u siromašnijim dijelovima zemlje a obavljaju ih uglavnom žene i pripadnici etničkih manjina.

Glasnogovornik ministarstva poslovanja, energetike i industrijske strategije ustvrdio je da je britansko tržište rada "otporno i raznoliko" i da pomaci na području tehnologije pomažu pri otvaranju novih radnih mjesta. Vlada je spremna uložiti maksimalne napore kako bi Britanija iskoristila prilike i prevladala prepreke na tom području, dodao je, ističući suradnju s industrijom kako bi se prednosti novih tehnologija osjetile u različitim sektorima gospodarstva i u cijeloj zemlji, uz paralelno kreiranje novih, dobro plaćenih radnih mjesta koji traže visoki stupanj vještina.

30.12.2017. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh