« Ekosfera
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
OPA!

Koji su najveći zagađivači zraka?

Svakodnevno se diljem svijeta koristi mnogo kemikalija koje sadrži opasne sastojke.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Pixabay)

Desetljećima su najveći zagađivači zraka bili automobili. Danas su nacije toliko usredotočene na smanjenje emisije ispušnih plinova, da smo zaboravili da oni nisu jedini izvor opasnosti.

Svakodnevno se diljem svijeta koristi mnogo kemikalija koje sadrži opasne sastojke. Neke je od njih moguće prepoznati po karakterističnom mirisu svježe boje, dok druge niti ne primjećujemo. Takve kemikalije zasigurno su opasne u zatvoreni prostorima (zbog udisanja tijekom dužeg perioda), no donedavno se mislilo da zbog njih ne pati i okoliš.

Zato postoji znanost - da provjeri ima li istine u takvim pretpostavkama. Upravo to radio je dr. Brian McDonald, a svoje je zaključke obznanio u časopisu Science.

S obzirom na to da sve ovisi o tome s kojeg mjesta mjerimo, razine zagađivanja variraju. Dr.McDonald fokusirao se na pesticide, fotokopirne tonere, boje i slične izvore - a oni u Los Angelesu uzrokuju duplo više zagađenja od automobila.

To znači da, što čišća postaju prijevozna sredstva, time ostali izvori onečišćenja moraju postati sljedećom temom našeg zanimanja.

Kemikalije koje koristimo na svakodnevnoj bazi isparavaju u zrak, a s obzirom na to da zagađeni zrak godišnje ubija oko 5.5 milijuna ljudi, vrlo je važno identificirati rizične proizvode.

Piše: Andrea Holi
21.02.2018. 14:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh