« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
PROČITAJTE POPIS IMENA

Koje hrvatske branitelje Srbija navodno sumnjiči za ratni zločin

Prema pisanju portala Pollitika.com, radi se uglavnom o braniteljima Vukovara i Osijeka

Hrvatski branitelji
Hrvatski branitelji (Miroslav Kiš/CROPIX)
Više o

Jadranka Kosor

,

Osijek

,

Vukovar

,

branitelji

,

ratni zločin

,

Tihomir Purda uhićenje

Internetski portal pollitika.com objavio je sinoć na svojim stranicama popis 340 imena hrvatskih branitelja za koje navodi da ih srbijansko pravosuđe tereti za ratni zločin te je za njima raspisalo međunarodnu tjeralicu. Uz imena 340 osoba, portal navodi da je riječ o braniteljima Vukovara te određenom broju branitelja Osijeka i dodaje da je na temelju te međunarodne tjeralice u srijedu na graničnom prijelazu Orašje u BiH uhićen i hrvatski branitelj iz Vukovara Tihomir Purda.

Glasnogovornica Suda BiH potvrdila je Hini u četvrtak da je Purda uhićen po tjeralici što je za njim raspisalo srbijansko pravosuđe koje ga tereti za ratne zločine. Uhićenje je obavljeno na temelju Interpolove tjeralice, a zbog sumnje da je počinio kazneno djelo "ratnog zločina protiv nemoćnih i ranjenih osoba". Predsjednica Vlade Jadranka Kosor jučer je najavila da će osobno, bude li potrebe, sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem razmotriti slučaj uhićenja branitelja Purde u BiH. Objasnila je kako se u u vezi s ovim slučajem već nekoliko puta čula s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem koji će u danas ili sutra dati izjavu.

Rekla je kako će Bošnjaković u ponedjeljak radi rasvjetljavanja ovog slučaja kontaktirati srbijansku ministricu pravosuđa. "Učinit ćemo sve da dobijemo punu istinu i vidimo što se može učiniti jer ne bi bilo dobro da se stvori dojam o bilo kakvom progonu hrvatskih branitelja", kazala je premijerka. Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti izvjestilo je jučer da je kontaktiralo obitelj hrvatskog branitelja Tihomira Purde.

U svom priopćenju Ministarstvo, u očekivanju detaljnijih informacija vezanih uz njegovo uhićenje, napominje kako je taj neželjeni događaj moguća posljedica i objave tzv. Registra hrvatskih branitelja na internetu. Ministarstvo ocjenjuje kako je ovaj slučaj, kao i uhićenje hrvatskog branitelja Veljka Marića u travnju 2010. na graničnom prijelazu između Srbije i Bugarske, najbolja poruka svima koji se zalažu za javnu objavu podataka iz Registra kakve bi posljedice takav potez mogao prouzročiti. Predsjednik HSP-a Daniel Srb u petak je u Osijeku u povodu uhićenja Tihomira Purde izjavio da je ta stranka došla u posjed popisa osoba srbijanskoga tužiteljstva na kojem su, među ostalima, 332 hrvatska branitelja koja su se borila u Vukovaru, te još oko 100 osječkih branitelja. Tvrdi kako je riječ o optužnicama za ratne zločine srbijanskoga tužiteljstva u Beogradu koje postoje godinama, ali se tek sada po njima počelo postupati na području BiH.

09.01.2011. 09:05:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh