« Hrvatska
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
OPREZ!

Kobne temperature u zaleđu Šibenika

Mediji ovaj puta ne pretjeruju, vrijeme je izuzetno opasno i treba posvetiti veliku pažnju zaštiti od visokih temperatura

Čuvajte se vrućina!
Čuvajte se vrućina! (Arhiva)
Više o

Šibenik

,

visoke temperature

,

zaleđe

Za sljedećih su nekoliko dana najavljeni novi temperaturni rekordi. Šibenik i zaleđe bit će najtopliji u Hrvatskoj, a živa na termometrima, meteorolozi predviđaju, popest će se i do 41 stupnja.

"S tim temperaturama zaleđe Šibenika, a moguće i dijelovi obale bit će u srijedu i četvrtak najtoplija područja u cijeloj Hrvatskoj. Ovaj, četvrti po redu toplinski val ove godine je ozbiljna stvar, a sve prognostičke karte prognoziraju stopostotnu mogućnost da ćemo zabilježiti najviše temperature ikad izmjerene u cijeloj Hrvatskoj uključujući i Dalmaciju. Mjerenja temperature u našoj državi počela su negdje tek prije 30 godina, ali negdje poput Zagreba i Hvara i prije 130",- kaže Popadić.

Popadić tvrdi da će se takve temperature zadržati do kraja tjedna, no također govori da ništa od toga nije neuobičajeno.

"Nije to ona situacija za koju se često govori u stilu kako je i prije bilo vrućina i da je ljeto, pa je sve to normalno. Sve ovo skupa ima itekako veze s globalnim zatopljenjem. Ovakve ekstremne temperature bit će sve češće i za nekih 50 godina postat će normalne", predviđa Popadić.

Meteorološki stručnjak i osnivač udruge Crometeo moli  građane da se ovih dana posebno drže liječničkih preporuka o ponašanju za vrijeme visokih temeperatura, jer se boji kako bi moglo biti i kobnih žrtava.

Izvor

Piše: Andrea Holi
02.08.2017. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh