« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
REZOVI SVUDA

Koalicija se usuglasila oko rebalansa proračuna

U drugi rebalans se kreće odmah, treći će biti u devetom mjesecu, Vlada ima sve pod kontrolom, a 'vidjet će se' što će biti s plaćama i mirovinama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

HDZ

,

Vlada

,

Josip Friščić

,

Stjepan Mesić

,

Jadranka Kosor

,

rebalans proračuna

,

Silvano Hrelja

,

HDZ-HSS-HSLS- HSU

Prijedlog rebalansa državnog proračuna s kojim je premijerka Jadranka Kosor u utorak izišla pred koalicijske partnere, a koji je ranije usuglašen na Predsjedništvu HDZ-a, težak je ukupno tri milijarde kuna, od čega se dvije milijarde odnose na preraspodjele unutar proračuna, a ušteda bi zasad iznosila ukupno milijardu kuna, doznaje se neslužbeno od članova Predsjedništva HDZ-a.

Po sadašnjem planu, prije jeseni nisu predviđeni drastičniji proračunski rezovi pa ni smanjenje plaća ni mirovina, izuzev dužnosničkih, koje će se već na ovom rebalansu smanjiti za deset posto.

Stranke i zastupnici vladajuće koalicije prihvatili su prijedlog premijerke Kosor da se odmah krene u rebalans proračuna, a nakon sjednice u Banskim dvorima istaknuli su kako se ne razmišlja o smanjivanju plaća i mirovina prije jeseni. Napomenuvši kako je dogovoreno da se sada ide na drugi rebalans, premijerka je istaknula kako se već u rujnu ide na treći rebalans državnog proračuna.

"Razmotrili smo sve ono što je zadaća pred nama i, što je izuzetno važno, dogovorili smo se da se ide u rebalans. Imamo čvrstu potporu, koalicija je i u tom smislu vrlo čvrsta. Imamo isto stajalište, a mislim da je to vrlo važno u trenutcima u kojima moramo donositi teške odluke", izjavila je premijerka Kosor nakon dvoipolsatnog sastanka s koalicijskim partnerima.

Manje zahvata će biti u rashodovnoj, a više na prihodovnoj strani, Josip Friščić (HSS)Najavila je da će partneri još jednom razgovarati o proračunu prije subote, kada bi Vlada trebala utvrditi prijedlog rebalansa i poslati ga Hrvatskom saboru. Predsjednica Vlade nije željela govoriti o detaljima rebalansa niti potvrditi neslužbene informacije o preraspodjeli dvije milijarde kuna i smanjenju proračuna za milijardu.

Premijerka ne zna što će biti s plaćama i mirovinama, ali tvrdi da je sve 'pod kontrolom'

"Ne mogu govoriti o detaljima, jer naravno, sad smo tek na početku, ali smo dogovorili načela. Kao što sam jučer rekla, sve je na stolu. U ovim trenutcima kada moramo činiti krupne korake i po svoj prilici velike rezove, ništa nije nedodirljivo, ali o tome ćemo se dogovoriti, vodeći račune o najosjetljivijim skupinama u hrvatskom društvu", kazala je premijerka.

O plaćama i mirovinama još se ništa ne zna, premijerka je na pitanje hoće li u 9. mjesecu biti rezanja rekla 'vidjet ćemo što će biti', ali je izjavila i kako Vlada sve ima pod kontrolom.

Stojimo na stajalištu da su umirovljenici na najgoroj poziciji, i oni u ovoj državi moraju biti zadnji čija će se prava mijenjati. Ako dođe do toga, odregirat ćemo, a ne isključujemo sve moguće mjere otpora, Silvano Hrelja (HSU)"Sve je zaista pod kontrolom, i plaće i mirovine, rodiljne potpore, doplatak za djecu itd. se isplaćuju redovito, kao što je bilo i do sada. U svakom smislu kontroliramo proračun i situaciju, nema mjesta ni za kakvu, ne daj Bože, paniku", istaknula je premijerka no, nije željela precizirati kolike se uštede mogu očekivati u ovom trenutku.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić u intervjuu objavljenom u večerašnjem središnjem Dnevniku HTV-a izjavio je da bi program nove Vlade RH Jadranke Kosor trebao biti moderniziran te da Vlada može opstati jedino ako učini radikalne rezove.

"Ono što se moglo čuti na raspravi u Saboru i ono što predlaže premijerka je u stvari obrana dosadašnjeg programa, koji bi morao biti na jedan način malo moderniziran", istaknuo je Mesić i dodao kako je bez radikalnih rezova vrlo teško predvidjeti koliko ova Vlada može izdržati.

Izvor: Hina

07.07.2009. 23:34:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh