« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
NA TRAGU RJEŠENJA

U srijedu nam Slovenci kroje sudbinu

Slovenski premijer za srijedu je sazvao sastanak svih parlamentarnih stranaka o Rehnovom prijedlogu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Olli Rehn

,

Slovenija

,

Borut Pahor

,

ulazak u EU

,

Samuel Žbogar

,

slovenska blokada pregovora

,

slovensko hrvatski odnosi

,

granični spor

,

Rehnov prijedlog

Sve slovenske parlamentarne stranke u srijedu će se na drugom takvom sastanku koji saziva premijer Borut Pahor pokušati u što većoj mjeri usuglasiti glede nacrta sporazuma o rješenju slovensko-hrvatskoga graničnog prijepora putem arbitraže, što ga je dvjema državama dao europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, a koji bi trebao omogućiti deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora s EU.

Kako navode slovenski mediji, to je vjerojatno ključan sastanak na kojemu će se formirati službeni slovenski odgovor na Rehnovu ponudu iako bi o Rehnovoj ponudi vlada trebala odlučivati na svojoj redovnoj sjednici u četvrtak.

Pojedini slovenski mediji objavili su u ponedjeljak i utorak pojedinosti iz sadržaja zadnjeg Rehnova prijedloga, tvrdeći da on za Sloveniju nije prihvatljiv jer ne predviđa njen izravan kontakt s otvorenim morem i određuje odvajanje pitanja hrvatskih pristupnih pregovora od graničnog prijepora.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je da su u Rehnov prijedlog uključena i stajališta Slovenije te da se ne radi o prijedlogu koji bi bio usmjeren protiv slovenskih interesa dodajući da vjeruje da je na prijedlog još uvijek moguće iznijeti neke dopune.

Premijer Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak prilikom posjeta Švedskoj koja 1. srpnja preuzima predsjedanje EU-om da će na sutrašnjem sastanku s parlamentarnim strankama vjerojatno biti dopuna prijedloga koje je Sloveniji i Hrvatskoj dao povjerenik Rehn, te najavio da će Slovenija svoj odgovor Europskoj komisiji uputiti idući tjedan. (hina/metro-portal)

05.05.2009. 16:14:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh