« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
NIJE TEŠKO

Ključ sreće je praštanje

Pogreške treba shvatiti kao način za sticanje životnog iskustva i naučiti kako sami sebi oprostiti

Fotografija vijesti
Više o

sreća

,

kako biti sretan

,

oprost

Praštanje ima blagotvorno djelovanje na psihičko zdravlje, jer dugoročno otklanja osjećaj straha, tjeskobe i ogorčenosti. Ujedno, otvara put uspjeha na svim poljima.

Ako naučite oprostiti sebi i drugima, poboljšat ćete i duševno i fizičko zdravlje, tvrde psiholozi s Harvarda. U suprotnom, frustracije koje nose ljutnju dovode do stresa, povišenog tlaka i drugih nimalo bezazlenih bolesti, kao što su karcinom, srčani i moždani udar piše portal B92.net.

Oprostiti, prije svega sebi na pogreškama prijeko je potrebno radi uspostavljanja životne ravnoteže. Krug gorčine i ljutnje na samog sebe mora se razbiti, prihvaćanjem činjenice da se događaji iz prošlosti ne mogu promijeniti. 

Umjesto samosažaljenja, treba krenuti naprijed, ali sa sviješću da se iste pogreške ne smiju ponavljati. Pogreške treba shvatiti kao način za prikupljanje životnog iskustva. 

Ukoliko se okrenemo destruktivnim emocijama, može se dogoditi da privlačimo samo negativne situacije. Jer, neprekidnim okrivljavanjem drugih za nanesene nepravde, nemoguće je odmaći se od prošlosti i krenuti dalje, naglašavaju psiholozi. 

Potenciranjem mržnje i ogorčenosti gubi se mnogo energije, što može dovesti do stresa, depresije i opsesivnog ponašanja. U takvoj situaciji, trpe odnosi i na poslu i u obitelji. 

Negativnim emocijama većinom se privlače frustrirane osobe, a odnosi ispunjeni destruktivnim osjećajima ne mogu zadugo opstati. Imajući sve ovo u vidu, treba u početku krenuti sa sitnim opraštanjima. 

To omogućava lakše podnošenje svakodnevnice i sitnih nepravdi u njoj. Također se treba osloboditi iracionalnih očekivanja i mišljenja, da nešto zaslužujete ili ne zaslužujete, jer su često subjektivna. 

Za oslobađanje od negativnih misli i uspostavljanje psihičke ravnoteže pomaže mirisna kupka, slušanje omiljene glazbe i meditiranje. A ako vas je netko konkretno naljutio, možete mu napisati pismo u kome izražavate tugu i gorčinu zbog toga što vas je povrijedio.

Pismo služi da pomogne u oslobađanju od negativnih emocija prema određenoj osobi, ali ga nikada nemojte poslati, već spremite na skrovito mjesto dok ljutnja i frrustracija prođe u vama, a zatim ga uništite zauvijek. 
17.12.2011. 19:18:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh