« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
BAN KI-MOON

Klimatske promjene ugrožavaju svjetsku sigurnost

Vijeće sigurnosti UN-a je zabrinuto da bi moguće neželjene posljedice klimatskih promjena mogle, dugoročno gledajući, ugroziti mir i sigurnost

Više o

Ban Ki-moon

,

klimatske promjene

,

Vijeće sigurnosti UN-a

Sve češće i raznornije prirodne katastrofe uzrokovane klimatskim promjenama prijetnja su za svjetsku sigurnost, tvrdi glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, prenosi Hina.

Iako je glavni tajnik UN-a u više navrata istaknuo da "ne smijemo zabijati glavu u pijesak jer su klimatske promjene prijetnja međunarodnoj sigurnosti", u svom se priopćenju, međutim, Vijeće sigurnosti zadovoljilo izražavanjem "zabrinutosti da bi moguće neželjene posljedice klimatskih promjena mogle, dugoročno gledajući, ugroziti mir i sigurnost".

Naime, 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti nije pronašlo konsenzus oko kvalifikacije klimatskih promjena i posljedica po globalni mir i sigurnost.

Achim Steiner, glavni direktor UN-ova Programa za okoliš polazi od pretpostavke da bi temperatura u ovom stoljeću mogla porasti za 3 do 4 stupnja, a razina mora za metar. On je istaknuo da su prijetnje brojne, spomenuvši sušu koja trenutačno vlada u Somaliji, poplave u Pakistanu i njihove posljedice za tržište hrane.

Glad i porast razine mora jesu "prijetnja miru i sigurnosti", potvrdio je Steiner riječi Ban Ki-moona.

Iduća UN-ova konferencija o klimi, koja se u prosincu treba održati u Durbanu, u Južnoafričkoj Republici, "bit će presudna". "Razvijene zemlje moraju predvoditi akcije, a zemlje s tržištima u nastajanju također moraju preuzeti svoj dio odgovornosti. Nitko ne može biti tek promatrač", zaključio je.

21.07.2011. 15:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh