« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
OPASNO?

Klimatske promjene najveća su prijetnja zdravlju djece

Napredak nije ravnomjeran pa tako mališanima mlađima od pet godina iz najsiromašnijih obitelji u zemljama u razvoju prijeti dvostruko veća opasnost umiranja od uzroka koji su mogli biti prevenirani nego onim bogatijima

Globalno zatopljenje
Globalno zatopljenje (Arhiva)
Više o

UNICEF

,

klimatske promjene

Djeca širom svijeta žive sve dulje i zdravije ali su suočena s novim prijetnjama, poput promjene klime, konstatira UNICEF u izvješću objavljenom u ponedjeljak povodom obilježavanja 30. godišnjice usvajanja Konvencije o pravima djeteta.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je Konvenciju o pravima djeteta 20. studenog 1989. godine. Konvenciju je u međuvremenu potpisalo 196 država a Hrvatska ju je prihvatila 1991. godine.

Među najvećim postignućima u proteklih 30 godina u UNICEF-u ističu pad stope mortaliteta djece mlađe od pet godina za 60 posto.

Dodaju i da više djece danas ide u osnovnu školu no što je bio slučaj prije 30 godina i dječja su prava u mnogim zemljama pretočena u zakone.

Priznaju ujedno da napredak nije ravnomjeran pa tako mališanima mlađima od pet godina iz najsiromašnijih obitelji u zemljama u razvoju prijeti dvostruko veća opasnost umiranja od uzroka koji su mogli biti prevenirani nego onim bogatijima.

U protekla tri desetljeća ostvaren je impresivan napredak u borbi za prava djece ali "namanje šansi i dalje imaju oni najsiromašniji i najranjiviji", konstatira čelnica UNICEF-a Henrietta Fore.

Samo polovina siromašne djece u supsaharskoj Africi cijepljena je protiv ospica a nekim djevojčicama danas prijeti veća opasnost ranog ulaska u brak nego što je bio slučaj 1989., utvrdili su u UNICEF-u.

Najveću prijetnju djeci predstavljaju ipak posljedice klimatske krize, drže u UNICEF-u.

"Pored kontinuiranih izazova na području zdravlja, prehrane i obrazovanja, djeca se danas moraju boriti i s novim prijetnjama, poput promjene klime, zlostavljanja na Internetu i kibernetičkog vršnjačkog nasilja", dodaje Fore.

Da bi se poboljšao život mališana, potrebe su "inovacije, nove tehnologije, politička volja i više resursa", poručuje čelnica UNICEF-a.

19.11.2019. 12:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh