« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
ADAC:

Štedite gorivo ne paljenjem klime

Testiranje otkrilo da klima uređaji u automobilu povećavaju potrošnju goriva

(Corbis)

Glazbeni producent Mitsuji Chinen s otoka Okinawe pronašao je lijek za smanjivanje globalnog zatopljenja. Posadio je travu na krovu svog automobila pa mu klima-uređaj nije potreban. U dva mjeseca trava je narasla 10 centimetara na podlozi koju je Misuji prethodno pomno pripremio. Stavio je sloj nehrđajućeg čelika, sloj izolacije i sloj kokosovih vlakana u koje je posijao sjemenje trave.

Chinenov san je da svi taksiji i autobusi u njegovom gradu imaju upravo ovakve krovove i tako pridonesu smanjenoj potrošnji goriva i smanjenju globalnog zatopljenja.

Naime, rezultati testiranja koji je provela njemačka automobilistička udruga ADAC pokazuju da klima-uređaja u automobilu može povećati potrošnju goriva, pokazuju .

Trominutni test u kojem se uz pomoć klima-uređaja temperatura u automobilu pokušala spustiti s 31 na 22 stupnja celzija povećala je potrošnju od 2,47 do 4,14 litre na 100 kilometara.

Naravno, podaci variraju ovisno od modela automobila, klime i toga vozi li se po gradu ili po otvorenoj cesti.

ADAC kaže da stariji tipovi klima uvijek rade u režimu koji rezultira najvećom potrošnjom goriva, dok noviji automatski podešavaju rad kompresora klime.

Udruga preporučuje da se radi uštede goriva prije početka vožnje dobro provjetri ugrijana kabina i da ne se pravi velika razlika između unutarnje i vanjske temperature.

03.06.2009. 12:06:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh