« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ORKA IZ ORLANDA

SAD: Savezne agencije istražuju smrt trenerice u SeaWorldu

Dawn Brancheau nastradala je u srijedu kad ju je kit ubojica povukao pod vodu pred zapanjenom publikom u zabavnom parku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

PETA

,

Orlando

,

orka kit ubojica

,

SeaWorld

Dvije američke savezne agencije započele su istragu o smrti trenerice kitova u zabavnom parku SeaWorld, u Orlandu na Floridi, objavili su u petak glasnogovornici ministarstva rada i ministarstva poljoprivrede u Washingtonu.

Odjel zaštite na radu ministarstva rada, te inspekcijska služba za zdravlje životinja ministarstva poljoprivrede istražuju smrt trenerice Dawn Brancheau, koju je u srijedu usmrtio kit ubojica - orka, povukavši je pod vodu pred zapanjenim posjetiteljima zabavnog parka.

Brancheau (40) je preminula od višestrukih ozlijeda i utapanja kada ju je kit Tilikom, 30-godišnji mužjak težak više od 5,5 tona zubima uhvatio sa kosu, povezanu u rep, i povukao pod vodu u Shamu stadionu zabavnog parka SeaWorld, objavio je ured šerifa okruga Orange. Ona je bila "povučena pod vodu dulje vrijeme", rekao je za CNN, Chuck Tompkins, voditelj zooloških operacija SeaWorld.

Nakon incidenta otkazane su predstave s dresiranim kitovima ubojicama u sva tri zabavna parka SeaWorlda u Orlandu, San Diegu i San Antoniu. Jim Atchison, predsjednik uprave SeaWorlda, objavio je u petak na konferenciji za tisak u Orlandu, da se predstave s kitovima nastavljaju u subotu, ali da treneri neće ulaziti u vodu s njima neko vrijeme.

Glasnogovornik ministarstva rada Mike Wald izjavio je da ministarstvo ispituje jesu li kod nesreće prekršeni propisi o sigurnosti na radu, te da će izvješće biti završeno za šest mjeseci. David Sacks, glasnogovornik ministarstva poljoprivrede, rekao je da njegovi inspektori istražuju incident s perspektive dobrobiti životinja.

Kit Tilikum ranije je povezivan s dvije druge ljudske žrtve.

Tilikum i druga dva kita orke uključeni su utapanje trenera u morskom parku u Victoriji, na pacifičkoj obali Kanade 1991. godine. Trener je pao bazen s kitovima u Sealand parku, a oni su ga povukli pod vodu dok su posjetitelji parka gledali. Godine 1999., Tilikum je okrivljen za smrt 27-godišnjeg muškarca čije je tijelo pronađeno kako pluta u bazenu SeaWorld-a, a prema navodina policije, on je neovlašteno tijekom noći ušao u bazen.

Jim Atchison, predsjednik uprave SeaWorlda, kazao je kako je kit Tilikum "važan dio cijelokupne ekipe SeaWorlda" te da on ostaje u zabavnom parku. Izbjegao je konkretno govoriti o postupcima vezanim uz tog kita, kojeg SeaWorld koristi za rasplod i drži odvojeno od ostalih kitova.

"Preispituju se sve procedure vezene uz kita Tilikoma", rekao je Atchinson, opisujući kita kao "posebnu životinju koja traži poseben tretman".

Na pitanje novinara s čime opravdava zadržavanja u predstavi kita uključenog u smrt troje ljudi, Atchinson je ustvrdio kako su se te "tri smrti dogodile pod jako različitim okolnostima, a samo dvije u SeaWorldu". Naglasio je da SeaWorld radi s kitovima već 46 godina, te da godišnje ima 12 milijuna posjetitelja. SeaWorld u Orlandu, koji ima osam kitova ubojica, 2007. godine je imao šest milijuna posjetitelja.

Predstave s dresiranim kitovima glavna su atrakcija zabavnih parkova SeaWorlda, čije se ulaznice plaćaju 80 dolara za odrasle i 70 dolara za djecu. Incident je ponovo aktualizirao zahtjeve skupina za zaštitu životinja, koje upozoravaju da dupini i druge morske životinje u akvarijima redovito prerano ugibaju od stresa i drugih negativnih posljedica zatočeništva u malim prostorima, kao i da se događaju ljudske žrtve.

Glasnogovornik udruge PETA Jaime Zalac kazao je da je smrt trenerice SeaWorlda "tragedija koja se nije morala dogoditi". Također kazao kako je PETA pozvala SeaWorld da prestane zatvarati morske sisavce u prostorima koji su za njih veličine kade, te da prestane prisiljavati životinje da opetovano izvode glupe trikove. (hina/metro-portal)

26.02.2010. 22:19:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh