« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NEVRIJEME NE POSUSTAJE

Kiša uništava slavonske usjeve, u Lici susnježica

Po riječima voditelja Odjela poljoprivrede Županijske komore u Osijeku Ernesta Nada, teško je procijeniti stvarnu štetu na svim usjevima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Glibušić/Cropix)
Više o

nevrijeme

,

Osijek

,

kiša

,

trinaesti znak horoskopa

,

Joško Berket

,

gradonačelnik Kaštela

Ekstremne količine kiše i ostali nepovoljni vremenski uvjeti, posebice polovicom i krajem svibnja, katastrofalno su se odrazile na poljoprivredne usjeve, ponajprije pšenicu i ječam te na uljanu repicu i krmno bilje, ističu u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Županijskoj komori u Osijeku.

Po riječima voditelja Odjela poljoprivrede Županijske komore u Osijeku Ernesta Nada, teško je procijeniti stvarnu štetu na svim usjevima, "no ovo je za poljoprivredu zasigurno jedna od najtežih godina unazad dugi niz godina".

Nad kao poseban problem ističe pojavu bolesti na ječmu i pšenici zbog prevelike vlage.

"Vrijeme će pokazati kako će se rješavati praktično uništena proizvodnja, ali se može pretpostaviti da će struka morati 'spustiti' standard kvalitete žitarica, koje će se najvjerojatnije u velikom postotku morati čak otkupljivati za preradu u stočnu hranu", izjavio je za Nad.

I voditelj programa oplemenjivanja ječma u Poljoprivrednom institutu u Osijeku Alojzije Lalić ističe da je ova godina "uistinu katastrofalna za poljoprivredu" te da je prosjek oborina u svibnju bio oko 130 litara po četvornome metru, a optimalan prosjek za ovo doba godine 60 litara, a kiša i dalje pada".

Upozorio je kako je ječam, posebice ozimi, koji je bio tehnološki odlično pripremljen, sasvim polegnut, kao i pšenica, te da su se pojavile bolesti koje će dodatno ugroziti urod. Žetva ječma obično je od 15. do 20. lipnja, pšenice krajem lipnja i početkom srpnja, no, nažalost, vremenska prognoza i dalje nije povoljna, rekao je Lalić.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić proglasio je u petak, 28. svibnja, elementarnu nepogodu za 29 gradova i općina u Osječko-baranjskoj županiji zbog velikih količina kiše i vjetra, koji su ugrozili poljoprivrednu proizvodnju. U Osječko-baranjskoj županiji poljoprivrednici mogu prijaviti štetu u roku od 60 dana, a već se sada šteta procjenjuje na više od 200 milijuna kuna.

I u Lici je danas zahladnjelo, a u gorju je padala kiša, tuča i susnježica. U Gospiću se s jutrošnjih 16 stupnjeva u 15 sati temperatura zraka spustila na osam Celzijevih stupnjeva. Od meteorologa na Zavižanu Ante Vukušića doznaje se da je na sjevernom Velebitu poslije podneva izmjereno nula stupnjeva, a nakon susnježice tlo je zabijelila tuča. (hina/metro-portal)

31.05.2010. 17:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh