« Zagreb
objavljeno prije 14 godina
SVI ZA VARŠAVSKU

Kiša otjerala prosvjednike s Cvjetnog trga

Prosvjed kojeg su organizirale udruge Pravo na grad i Zelena akcija prekinut je zbog nevremena

cvjetni trg prosvjed varšavska
cvjetni trg prosvjed varšavska (Nina Đurđević/CROPIX)
Više o

prosvjed

,

Pravo na grad

,

Zelena akcija

,

Hoto grupa

,

Tomislav Horvatinčić

,

Teodor Celakoski

,

Vili Matula

,

Mirjana Krizmanić

,

Varšavska

,

Urša Raukar

Zbog jakog kišnog nevremena večeras oko 21 sat prekinut je mirni prosvjed oko 400 prosvjednika na Cvjetnom trgu u središtu Zagreba koji se protive gradnji ulazno-izlazne rampe u Varšavskoj za garažu Hoto grupe Tomislava Horvatinčića.

Prosvjed, koji je počeo iza 19 sati, organizirale su udruge Pravo na grad i Zelena akcija radi obrane pješačke zone u Varšavskoj ulici. Prosvjednicima se prva obratila glumica Urša Raukar koja je pročitala proglas udruga Pravo na grad i Zelena akcija "Ne damo Varšavsku!" te je pozvala građane i javne osobe da se odazovu njegovu potpisivanju.

"Jučer smo doživjeli prvu pobjedu u bitci koju vodimo već tri i pol godine", rekla je Raukar. Čitajući tekst proglasa rekla je da u slučaju Varšavske ulice institucije vlasti četiri godine ignoriraju građane koji peticijama i kontinuiranim prosvjedima jasno upozoravaju kako rušenje zaštićenih zgrada i devastacija pješačke zone nisu javni interes. "Ignorira se mišljenje kako građana i stanara tako i neovisnih stručnjaka i znanstvenika", kazala je.

>> Projekt Cvjetni - Aktivisti traže potporu Ive Josipovića

Raukar je ustvrdila da je Varšavska ulica postala simbol Zagreba i Hrvatske. "Zbog toga je borba za Varšavsku borba protiv političke bahatosti i uzurpacije. Borba civilnog društva za pravnu i pravednu državu", dodala je. Glumac Vili Matula pozitivnim je naglasio mišljenje ekspertnog tima Ministarstva kulture RH koji je uvidom u dostavljene dokumente i detaljnom usporedbom s Konzervatorskom podlogom, utvrdio izvjesna odstupanja vezana uz radove u Varšavskoj ulici.

>> Koruško istražno povjerenstvo provjerava kredite Hoto grupe

Psihologinja Mirjana Krizmanić istaknula je da se u Varšavskoj radi o pokušaju otimačine javne površine i davanja javne površine u privatne svrhe. Ocijenila je kako je sada trenutak da se osvijesti da "je grad naš, da imamo svoja prava i da smo snaga koja će obraniti Varšavsku".

>> Šprem: Rješenje problemana Cvjetnom je zaobilaženje Varšavske

Na prosvjedu su prije kiše i nestanka struje svirali Davorin Bogović, Stillness i Max Juričić. Oko 20 sati počela je padati jaka kiša, te su organizatori nakon sat vremena čekanja na ona prestane, izvijestili okupljene prosvjednike da se večerašnji prosvjed prekida. Teodor Celakoski iz Prava na grad novinarima je prije početka prosvjeda rekao da nakon mišljenja Ministarstva kulture i DORH-a više ništa neće biti isto na Cvjetnom trgu i Varšavskoj ulici. "Idemo još žešće prema svim institucijama koje unutar svojih nadležnosti trebaju osigurati zakon", kazao je. (hina/metro-portal)

17.06.2010. 23:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh