« Kultura
objavljeno prije 9 mjeseci i 14 dana
INTERVJU

Kiparski opus Dine Jakšić Pavasović

Autorica je nadahnutog i dobro promišljenoga opusa sačinjenog od niza prepletenih slikarskih i skulptorskih ciklusa, koji su istodobno i različiti ali i bliski

Dina Jakšić Pavasović
Dina Jakšić Pavasović (Arhiva)
Više o

kiparstvo

,

intervju

,

Miroslav Pelikan

,

Dina Jakšić Pavasović

Akademska slikarica i doktor umjetnosti, Dina Jakšić Pavasović, suvremena je hrvatska likovna umjetnica, školovala se u Splitu i Rimu, autorica je vrlo zapaženog slikarskog ali i skulptorskog opusa, izlagala je na brojnim samostalnim izložbama u domovini i svijetu.

Autorica je nadahnutog i dobro promišljenoga opusa sačinjenog od niza prepletenih slikarskih i skulptorskih ciklusa, koji su istodobno i različiti ali i bliski.

Istaknimo kako je riječ o doista posve samosvojnom, izdvojenom autorskom djelu hrvatske slikarice i kiparice nefigurativne motivike.

Kako skulpture tako i slike Dine Jakšić Pavasović valjalo bi izložiti u adekvatnim izložbenim prostorima diljem Hrvatske, kako bi i šira javnost imala prigodu upoznati opus temeljen na izvornim autorskim idejama.

Realizirali ste vrlo zanimljiv kiparski opus, koristeći teme poput para ili majke s djetetom.

- Jako često koristim temu "Par" ili "Majka i dijete", volim se poigrati s njihovom pozicijom i međusobnoj suradnji.

Druge su skulpture slobodnije?

- Ostale skulpture su slobodne forme u prostoru - tj. geometrijska tijela u prostoru koje intervencijama na dijelovima postaju organske forme. Na taj način kruta geometrijska forma postaje fluidna u prostoru, a kamen koji je inače hladan i krut postaje mekan i lepršav.

Koristite u radu posebnu tehniku?

- Ovom tehnikom ljepljenja kamena te naknadnim intervencijama stvaram crteže u prostoru. Svaki komad je novi izazov a mogućnosti su neograničene.

Iako ste diplomirali slikarstvo, kamen Vas iznimno privlači?

- Prvenstveno sam slikarica a ipak radim u kamenu jer je jednostavno nemoguće ostati ravnodušan prema njemu a stalno me okružuje. Iako smatram da princip oblikovanja mojih kiparskih radova proizlazi iz slikarskog promišljanja.

Piše: Miroslav Pelikan
18.07.2023. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh