« Film
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
NAJAVE

Kinoteka u šumi - Ljetna pozornica Tuškanac

Kinotečni klasici o buntovništvu, pustolovinama i romansama obilježit će sljedeći tjedan na Ljetnoj pozornici Tuškanac

Kinoteka u šumi
Kinoteka u šumi (Arhiva)
Više o

filmovi

,

Ljetna pozornica Tuškanac

,

Kinoteka u šumi

Kinoteka u šumi, program Centra za kulturu i film Augusta Cesarca koji se održava na Ljetnoj pozornici Tuškanac, nastavlja se pričama o buntovnicima, zaljubljenicima i pustolovima.

Prvi na rasporedu je Odavde do vječnosti (1953) Freda Zinnemanna, grandiozna kombinacija ratne drame i romanse smještena u Pearl Harbor početkom Drugog svjetskog rata. Hvaljen zbog uvjerljivog prikaza života u vojnoj bazi i dojmljive priče o buntu pojedinaca protiv represivnog sustava, Odavde do vječnosti nagrađen je s osam Oscara, uključujući onima za najbolji film, režiju, adaptirani scenarij te Franka Sinatru i Donnu Reed za sporedne uloge. Film je poznat i po ljubavnoj sceni Burta Lancestera i Deborah Kerr na plaži, koja je publiku zapljusnula dotad neviđenom senzualnošću te se prometnula u jedan od ikoničkih prizora pedesetih.

Senzualnosti ne nedostaje ni u Tjelesnoj strasti (1981), redateljskom prvijencu Lawrencea Kasdana, priči o preljubu, zločinu i prevari na uzavrelom suncu Floride. Riječ je o atmosferičnom filmu s odlično napisanim likovima i dijalozima, čiji zaplet - riječima samoga autora - ima gustoću romana i teksturu sna. Tjelesna strast ostvarila je veliki uspjeh među publikom i kritikom, a Williama Hurta i Kathleen Turner prometnuo je u međunarodne zvijezde.

Nesretni ljubavnici junaci su i Chungking Expressa (1994), melankoličnog remek-djela redatelja Wonga Kar-waija o dvjema gorkoslatkim romansama na ulicama Hong Konga. Riječ je o jednom od najboljih filmova devedesetih, u kojem su tradicija honkoških akcića i francuskog novog vala spojeni u aromatičnu i atmosferičnu posvetu mladosti, neodlučanosti i osjećaju zaljubljenosti. Chungking Express jedan je od filmova koji su svojom modom, glazbom i estetikom definirali desetljeće te su imali veliki utjecaj na čitav niz redatelja, od Quentina Tarantina do Xaviera Dolana. Na Ljetnoj pozornici prikazuje se nedavno restaurirana inačica.

Na platnu u petak stiže Nevolja je ženskog roda (1974), crna komedija „svetog oca filmskog trasha" - Johna Watersa. Priča o životnim nedaćama Dawn Davenport, buntovne školarke koja bježi od kuće kako bi postala kraljicom zločina, satirični je napad na malograđanski ukus i moral, predvođen kultnom drag zvijezdom, glumcem i pjevačem Divineom. Riječ je o perverznoj, uvredljivoj i anarhičnoj poslastici koju treba vidjeti da bi se vjerovalo, a koja se prikazuje u sklopu Kultnog petka, Kinotekina programa namijenjenog filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu. Na Ljetnoj pozornici možete pogledati nedavno restauriranu inačicu Watersova klasika.

Tjedan se zaključuje uz Družbu Goonies (1985), jedan od najpoznatijih filmova nedavno preminulog hollywoodskog hitmejkera Richarda Donnera. Riječ je o maštovitoj, duhovitoj i dinamičnoj komediji o djeci koja odlaze u potrazi za skrivenim gusarskim blagom, dok im za leđima puše banda opasnih kriminalaca. Družba Goonies filmska je čarolija u punom smislu riječi, djelo koje je obilježilo djetinjstvo nekoliko generacija filmoljubaca, a na čijoj palubi uvijek ima mjesta za nove članove. Projekcijom Donnerova filma na Ljetnoj pozornici Tuškanac opraštamo se od ovog hollywoodskog velikana, napinjući jedra prema avanturama koje su pred nama!

Sve projekcije održavaju se u skladu s važećim epidemiološkim mjerama. Kako biste osigurali svoje mjesto na projekciji, preporučamo da karte kupite online ili barem pola sata ranije na blagajni Ljetne pozornice Tuškanac. Više informacije o programu potražite na www.ljepotu.hr.

24.08.2021. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh