« Film
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
KINO PROGRAM

Kino Mediteran je uspješan projekt

Hrvatski projekt, koji se provodi u 30 dalmatinskih gradova na otocima, po obali i zaleđu, predstavlja se ovaj tjedan u Lisabonu

Ljetna kina su uspjeh
Ljetna kina su uspjeh (Arhiva)
Više o

Kino Mediteran

Projekt revitalizacije kino dvorana u Dalmaciji, Kino Mediteran, zabilježio je ovih dana više od pedeset tisuća gledatelja, u Bolu na otoku Braču na projekciji estonskog filma za djecu "Eia i sove", organiziranog u sklopu gostovanja ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala.

Hrvatski projekt, koji se provodi u 30 dalmatinskih gradova na otocima, po obali i zaleđu, predstavlja se ovaj tjedan u Lisabonu, na konferenciji mreže europskih kina Europa Cinemas, koja se održava od 21. do 24. studenog. Ondje će se, kao jedno od dvanaest kina u fokusu, predstaviti članovima mreže koja ima 1100 kinoprikazivača u 43 zemlje.

"Prošli vikend u Bolu, na otoku Braču, prodana je pedeset tisućita ulaznica u ovoj godini, što je prvi put da je projekt dosegao tako veliki broj gledatelja, a rezultat je još značajniji kad se uzme u obzir da gotovo svi gradovi u kojima se održava ima manje od pet tisuća stanovnika", ističu iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

Kino Mediteran je pokrenuto 2012. godine s ciljem održavanja redovnih kino programa u malim dalmatinskim mjestima, nositelj je Festival mediteranskog filma Split, a u programskom fokusu su nezavisni filmovi.

Kroz suradnju s lokalnim partnerima i investicijske natječaje Ministarstva kulture, opremljeno je 13 kino dvorana i ljetnih kina kojima je omogućen redovni cjelogodišnji rad. Na dvadesetak lokacija program se održava kroz model putujućeg kina s jednim kombijem i potrebnom kino opremom.

U 2018. godini prikazano je 126 filmova u 26 gradova na 702 projekcije koje je posjetilo 48 628 ljudi, što je rezultat koji je ove godine nadmašen već u listopa

Od 2016. godine Kino Mediteran je član europske mreže nezavisnih kina Europa Cinemas, a održava se uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Zaklade Kultura nova, Hrvatskog audiovizualnog centra te lokalnih partnera gradova i općina.

22.11.2019. 17:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh