« Film
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
FILMOVI

Kino Kinoteka i automobili

U Kinoteci će se održati tematski ciklus posvećen automobilima, podijeljen u nekoliko cjelina od kojih će svaka istraživati kako su 'limeni ljubimci' postali neizostavnim dijelom naše svakodnevice

Auti na sve strane ;)
Auti na sve strane ;) (Arhiva)
Više o

automobili

,

Kinoteka

Od 29. rujna do kraja studenog u Kinoteci će se održati tematski ciklus posvećen automobilima, podijeljen u nekoliko cjelina od kojih će svaka istraživati kako su 'limeni ljubimci' postali neizostavnim dijelom naše svakodnevice te utjecali na sve aspekte života, od stanja uma i životnog stila do ekonomije i industrije.

"Program je žanrovski raznolik - u njemu će se naći akcijske filmove i krimiće, komedije i drame te nekoliko kultnih i rijetko prikazivanih naslova, uključujući i filmove iz Hrvatske i regije", najavljeno je iz tog zagrebačkog kina.

Prvi dio ciklusa, "Krenimo na put!", posvećen je putovanjima i otvara ga "Dogodilo se jedne noći" (1934), screwball-komedija Franka Capre, koja je postala prvi film nagrađen Oscarima u tzv. najvažnijim kategorijama.

U nastavku tjedna prikazuje se Zlatnim medvjedom nagrađeni "Taksi" (2015) Jafara Panahija, zatim remek-djelo psihološkog noira "Autostoper" (1953) Ide Lupino te kontroverzni satirični triler "Dan ludila" (1993) Joela Schumachera, s izvrsnim Michaelom Douglasom u glavnoj ulozi.

Prvi tjedan zaključuje "Točka nestajanja" (1971), kultni klasik Richarda C. Sarafiana, čiji utjecaj seže i do suvremenih filmova kao što su "Otporan na smrt" (2007) Quentina Tarantina te "Vozač" (2017) Edgara Wrighta.

U distribucijskoj liniji "Noviteti" Kinoteka donosi egzistencijalističku komediju Roya Anderssona "O beskraju" te redateljski debi Jure Pavlovića, "Mater".

Na rasporedu su još dvije intrigantne društvene satire "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" makedonske redateljice Teone Struga Mitevska te "Corpus Christi" poljskog redatelja Jana Komase, a za ljubitelje akcije "Pljačka stoljeća" Ariela Winograda, film o pljački koja je inspirirala poznatu seriju "Kuća od papira".

U petak i subotu u jutarnjim satima u Kinoteci gostuje Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb, s nekoliko programa dječjih i obiteljskih filmova.

30.09.2020. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh