« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
POTRAGA ZA SREĆOM

Kinezi zbog krize napuštaju Srbiju

Kinezi, kojih u Srbiji živi više od 10 tisuća, počinju tražiti rješenje u odlasku iz te zemlje u potrazi za mjestima gdje će lakše prodati svoju robu

Fotografija vijesti
Više o

Srbija

,

Beograd

,

emigranti

,

Kinezi

Nekoć prepune posjetitelja, kineske trgovine u Novom Beogradu postale su pravi gradovi duhova, nakon što su njihovi vlasnici u posljednjih nekoliko godina počeli napuštati Srbiju u potrazi za boljim životom, piše Hina. Naime, pad prodaje i sve teže podmirivanje osnovnih troškova natjerali su mnoge obitelji da sreću potraže u drugim zemljama.

U razgovoru s djelatnicima u lokalima u kojima se prodaje kineska roba, koja je često i više puta jeftinija od iste robe koja se prodaje u središtu grada, može se čuti kako ljudi nemaju novca ni za najjeftinije artikle te da sve manje posjetitelja obilazi trgovinske centre s kineskom robom u novobeogradskom Bloku 70, u javnosti poznatom i kao ''kineska četvrt''.

Kinezi, kojih, kako se procjenjuje, u Srbiji živi više od 10 tisuća, i koji se bave uglavnom trgovinom, prema riječima kineskih trgovaca, počinju tražiti rješenje u odlasku iz Srbije u potrazi za mjestima gdje će lakše prodati svoju robu.

U rijetkim trgovinama koje u tim trgovinskim centrima i oko njih drže srbijanski građani može se čuti kako Kinezima zapravo ne odgovara to što moraju plaćati porez te izdavati račune za prodanu robu, što inače nije bio običaj.

S druge strane, kineski trgovci tvrde kako redovito plaćaju svoje obveze te da je problem u padu prometa, zbog čega dolaze u situaciju da ne mogu platiti čak ni troškove zakupa prostora.

Kako ističu, ukoliko dođu u situaciju da u potrazi za poslom moraju otići iz Srbije, posao bi najradije nastavili u nekoj od europskih zemalja, a neki od njih spominju i južnoameričke zemlje poput Argentine i Brazila.

09.11.2011. 15:45:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh