« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
SMRTNA KAZNA

Kinezi pogubili Japanca zbog krijumčarenja droge

Kineski premijer Wen Jiabao stao je u subotu u obranu smrtnih kazni protiv Akana

(Getty Images)
Više o

smrtna kazna

,

krijumčarenje droge

,

Kina Japan

,

Mitsunobu Akano

Kina je u utorak pogubila Japanca osuđenog zbog krijumčarenja droge, što je prvi takav slučaj u zadnjih nekoliko desetljeća, objavili su kineski državni mediji.

"Japanski državljanin Mitsunobu Akano pogubljen je u utorak ujutro u sjeveroistočnoj pokrajini Liaoning zbog krijumčarenja droge", objavio je kineski Vrhovni sud, a prenosi agencija Xinhua.

Kineski premijer Wen Jiabao stao je u subotu u obranu smrtnih kazni protiv Akana i još trojice japanskih državljana osuđenih zbog krijumčarenja droge, prenio je ranije Kyodo. Trojica Japanaca trebali bi biti pogubljeni za nekoliko dana.

Akano je uhićen 2006. na zračnoj luci u Dalianu kada je s jednim suučesnikom pokušavao prokrijumčariti 2,5 kilograma metamfetamina u Japan. Na smrt je osuđen u lipnju 2008.

On je prvi japanski državljanin koji je pogubljen u Kini nakon normalizacije diplomatskih odnosa između dviju zemalja 1972.

Kineski zakoni propisuju smrtnu kaznu za krijumčarenje ili proizvodnju više od 50 grama metamfetamina ili heroina.

Kina je prosincu zbog krijumčarenja droge pogubila Britanca Akmala Shaikha, prvi put u zadnjih 50 godina.

Još je nekoliko stranaca pogubljeno u Kini zbog krijumčarenja droge, većinom državljani susjednih azijskih zemalja poput Mianmara i Tajvana. (hina/metro-portal)

06.04.2010. 10:20:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh