« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
U IME ZNANOSTI

Kineski znanstvenici planiraju privući asteroid u Zemljinu orbitu

Mirno spavajte, Kinezi znaju što rade. Uostalom, što je najgore što može poći po zlu kad privlačite asteroide blizu Zemljine površine?

Fotografija vijesti
Više o

istraživanje svemira

,

asteroidi

,

meteori

,

udar asteroid

Kada se u znanstvenim krugovima povede rasprava o asteroidima, u velikoj većini slučajeva najbistriji umovi naše male planete razmišljaju i diskutiraju o načinima na koji asteroidi ugrožavaju život na Zemlji te potencijalnim načinima da preduhitrimo i otklonimo tu opasnost.

S druge strane, najbolji kineski znanstvenici okupili su se prošli tjedan kako bi učinili nešto sasvim suprotno - povukli jedan od asteroida iz našeg Sunčevog sustava u Zemljinu orbitu.

Zašto bi to, pobogu, itko želio učiniti tako nešto?

Zbog znanosti, naravno, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Tsinghua u Pekingu.

Astronomi već dugo vremena znaju da veliki planeti unutar našeg solarnog sustava privlače različita manja nebeska tijela u svoju orbitu, koja tamo provedu određeno vrijeme, a na kraju bivaju „ispaljena" iz orbite i nastavljaju svojim putem.

Kineski znanstvenici željeli bi isto učiniti i sa Zemljom i nekim manjim nebeskim tijelom, što bi ljudskoj vrsti dalo iznimnu i jedinstvenu priliku da izbliza prouče neki asteroid.

Budući da niti jedan asteroid u skoro vrijeme neće proći dovoljno blizu našem planetu da se to prirodno dogodi, stoga ćemo im mi morati malo „pomoći" i pogurati ih u pravom smjeru.

Najizgledniji kandidat za ovo jest objekt imena 2008EA9 koji će se u našem susjedstvu naći 2049. godine, što nam daje dovoljno vremena da mu priredimo toplu dobrodošlicu.

Osim izvrsne prilike da nešto naučimo o drugim svemirskim tijelima, ali i o samom svemiru, praksa hvatanja asteroida mogla bi imati i puno dalekosežnije (i lukrativnije) implikacije za ljudsku vrstu.

Ukoliko bi ovo postala svakodnevnija praksa, ljudi bi u budućnosti vrlo lako takve asteroide mogli privremeno povući u orbitu, iscijediti iz njih sve vrijedne rude i minerale te ih nakon toga poslati natrag u svemir.

Cijena gotovo neograničenog izvora resursa? Prava sitnica. Uostalom, što je najgore što može poći po zlu kad privlačite asteroide blizu Zemljine površine?

01.09.2011. 20:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh