« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
CYBER THIEVES

Kineski hakeri napali energetske koncerne

Kineski hakeri dvije su godine napadali sustave međunarodnih energetskih koncerna i krali važne informacije

Radno vrijeme normalno, radni zadaci - hackiranje
Radno vrijeme normalno, radni zadaci - hackiranje (Shutterstock)
Više o

cyber sigurnost

,

kineski hakeri

,

McAfee

,

Night Dragon

Tvrtka za sigurnost kompjuterskih sustava McAfee je izvijestila da su hakeri uspjeli ukrasti povjerljive informacije pet velikih energetskih tvrtki. Nakon toga je identificiran kineski poslovni čovjek Song Zhiyue koji radi u tvrtki za iznajmljivanje servera i preko koje su navodno bili izvođeni napadi.

"Naša tvrtka ima velik broj hakera među klijentima", rekao je Song te dodao da ti hakeri vjerojatno na udaljenost upravljaju s oko 10.000 kompjutora i to tako da njihovi vlasnici ništa ne primjećuju. Song je priznao kako mu je poznato da je to zabranjeno, ali je naglasio da ga do sada kineske vlasti nisu kontaktirale zbog toga.

Normalna poslovna praksa

McAfee je izvijestio da se kod tzv. akcije "Night Dragon" radi o "koordiniranim, prikrivenim i ciljanim napadima" koji su počeli u studenome 2009. godine. Cilj napada su kompjutori energetskih koncerna u SAD-u, Tajvanu, Grčkoj i Kazahstanu.

Hakeri su tako dvije godine imali pristup internim kompjutorskim mrežama i dokumentima o istraživanjima na naftnim i plinskim poljima, kao i o planovima za preuzimanje drugih tvrtki. Hakeri su obavljali svoj posao svaki dan od 9 do 17 sati po pekinškom vremenu, pa se u izvješću tvrtke McAfee zaključuje da se radilo o organiziranoj akciji, a ne o amaterskim napadima. 

McAfee je sve podatke proslijedio američkoj federalnoj policiji FBI. Hakeri su se vjerojatno "ubacili" u sustave preko mailova upućenih menadžerima. Jim Lewis iz Centra za strateške i međunarodne studije ističe: "To je normalna poslovna praksa u Kini. Tamo se sva poduzeća međusobno špijuniraju." 

 

Piše: Deutsche Welle
13.02.2011. 16:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh