« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
OPASNOSTI INTERNETA

Kina vojnicima zabranila korištenje društvenih mreža

Narodna oslobodilačka armija svoje je pripadnike obavijestila da će se ta odredba strogo primjenjivati radi "zaštite vojne tajne"

Kineski vojnici
Kineski vojnici (Getty Images)
Više o

internet

,

vojska

,

Kina

,

vojna tajna

,

društvene mreže

Kineska je vojska u srijedu objavila da 2,3 milijuna njezinih vojnika više neće imati pristup društvenim mrežima i bit će im zabranjeno kreirati vlastite internetske stranice i blogove jer bi neprijateljima mogli otkriti vojne tajne, piše agencija France Presse, prenosi Hina.

Narodna oslobodilačka armija svoje je pripadnike obavijestila da će se ta odredba strogo primjenjivati radi "zaštite vojne tajne te čistoće i solidarnosti" najbrojnijih oružanih snaga na svijetu. Komuniciranje vojnika preko interneta može neprijatelju pomoći da odredi lokacije vojnih baza, drži kinesko vojno vodstvo.

Još gore od toga je stavljati slike na internet jer bi tako neprijatelji mogli doznati podatke o vojnoj opremljenosti i kineskim vojnim kapacitetima. "Časnici i vojnici moraju biti svjesni istinskih opasnosti koje dolaze od prijatelja sa žice", piše vojno glasilo Jiefangjun Bao. Prošli tjedan taj je list objavio da je Kina oformila elitnu postrojbu zaduženu za sprečavanje kibernetičkih napada. No svrha te postrojbe nije stvoriti "vojsku hakera", objasnio je list.

01.06.2011. 16:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh