« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
UPLITANJE U UNUTARNJE POSLOVE

Kina se usprotivila prodaji američkog oružja Tajvanu

Službeni Peking osudio je američku ponudu da Tajvanu proda opremu za osuvremenjivanje zrakoplova F-16 i drugu vojnu opremu

borbeni zrakoplov F-16 u letu
Više o

SAD

,

vojska

,

Kina

,

Tajvan

Kina je u četvrtak osudila Sjeidnjene Države zbog ponude za prodaju oružja Tajvanu nazvavši tu odluku "teškim uplitanjem" u unutarnje kineske poslove i upozorila da će ona naštetiti vojnim i sigurnosnim vezama SAD-a s Pekingom.

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Zhang Zhijun pozvavši veleposlanika SAD-a u Pekingu, Garyja Lockea, izrazio je kinesko "snažno ogorčenje i oštro protivljenje" prodaji opreme za osuvremenjivanje zrakoplova F-16 i druge vojne opreme, priopćeno je na stranicama kineskog ministarstva.

"Bez obzira na izlike i razloge ne može se prikriti da je objava planova SAD-a za prodaju oružja Tajavnu teško uplitanje u kineske unutarnje poslove i šalje ozbiljno pogrešan signal separatističkim snagama za tajvansku neovisnost", rekao je Zhang.

"Mora se ukazati da će ovaj pogrešan smjer sa strane SAD-a neizbježno naštetiti kinesko-američkim odnosima i suradnji i razmjeni na vojnom, sigurnosnom i drugim poljima", rekao je Zhang.

On je upozorio Washington "da ne poduzima nikakve druge akcije koje štete osnovnim interesima Kine i bilateralnoj suradnji".

Izjave Pekinga ukazuju da će vojne veze između Kine i SAD-a biti obustavljene kao što se dogodilo i u slučaju ranijih prodaja američkog oružja Tajvanu.


21.09.2011. 22:58:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh