« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
uoči kopenhagena

Kina se mora prilagoditi klimatskim promjenama

Klimatske katastrofe imat će nemjerljiv utjecaj na gospodarski razvoj Kine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Kina

,

klimatske promjene

,

Kopenhagen

Kina se mora prilagoditi klimatskim promjenama, a ne pokušavati ih usporiti, ocijenio je jedan dužnosnik kineskih meteoroloških službi u listu komunističke partije.

"Zatopljenje je činjenica. Za ogromnu zemlju u razvoju poput Kine hitnije je i praktičnije prilagoditi se klimatskom zatopljenju nego pokušavati ga zaustaviti", piše Zheng Guoguang u časposu Qiu Shi.

Te su izjave uslijedile nekoliko dana prije početka konferencije u Kopenhagenu o klimi i odnose se na službeni stav koji se zalaže za pozivanje na akciju na dva fronta.

Zheng je izjavio da bi klimatske promjene mogle imati zastrašujuće posljedice u Kini, posebice u poljoprivredi s još više razdoblja suša i poplava.

Proizvodnja žitarica zemlje koja hrani 1,3 milijarde stanovnika magla bi pasti za 37 posto u drugoj polovici stoljeća i dovesti u pitanje prehrambenu sigurnost.

"Ako dođe do ekstremnih klimatskih katastrofa dva puta u pet godina, poput suša tijekom 2 ili 3 godine, one će imati nemjerljiv utjecaj na gospodarski razvoj Kine", piše Zheng, član skupine zadužene za razradu politika povezanih s klimatskim promjenama.

Kina bi se prvenstveno trebala baviti smanjenjem utjecaja svjetskog zatopljenja na prehrambenu sigurnost", drži taj stručnjak, koji se zalaže za povećanje rezervi žitarica.

Kina je objavila prošlog tjedna da želi smaniti svoje emisije plina s učinkom staklenika po jedinici bruto nacionalnog proizvoda za 40 do 45 posto do 2020., u odnosu na 2005.

Kina kao zemalja u razvoju odbija pristati na obvezujeće smanjenje jer drži da razvijene zemlje, dugogodišnji zagađivači, moraju podnijeti većinu napora. (hina/metro-portal)

03.12.2009. 10:14:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh