« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
SREDNJOŠKOLCI

Kina pobjednik međunarodne olimpijade fizičara u Zagrebu

Kineski učenici osvojili su pet medalja, a hrvatski učenici Borna Vukadinović i Ljudevit Palle osvojili su po broncu

fizika olimpijada
fizika olimpijada (ipho)
Više o

fizika

,

brzi umaci

,

program papinog dolaska

,

mobiteli i rak

,

štetnost mobitela

,

štetno zračenje

Međunarodna olimpijada iz fizike koja se u Zagrebu održavala od 18. srpnja zatvorena je u nedjelju svečanom dodjelom medalja, a među 82 zemlje najbolji rezultat ostvarila je Kina, koja je proglašena apsolutnim pobjednikom.

Kineskim učenicima pripalo je pet medalja, a slijede Tajvan i Tajland s također po pet medalja. Iako su sve te tri zemlje osvojile isti broj medalja, Kina je apsolutni pobjednik jer je osvojila najviše bodova.

Hrvatski natjecatelji Borna Vukadinović i Ljudevit Palle osvojili su po broncu dok je plaketu dobio Marko Jerčić.

Na natjecanju koja su održana 19. i 21. srpnja sudjelovala su 374 učenika iz 82 zemlje. Svaka zemlja imala je najviše pet članova, a njihovo znanje ocjenjivalo je 80 domaćih fizičara. Na svečanom zatvaranju 41. međunarodne fizičke olimpijade u Koncertnoj dvorani Vartroslav Lisinski dodijeljeno je ukupno 36 zlatnih, 66 srebrenih i 97 brončanih medalja te 66 plaketa.

Nagrade Europskoga fizikalnog društva za najinovativnije rješenje i za najbolje rješenje teorijskog dijela dobio je član kineskog tima Yihao Yu, koji je dobio i nagradu apsolutnog pobjednika, dok je član madžarskog tima Zoltan Jehn dobio nagradu za najbolje eksperimentalno rješenje.

Međunarodna fizička olimpijada, najveće i najprestižnije natjecanje učenika srednjih škola iz fizike, održavala se u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog fizikalnog društva, u suorganizaciji Sveučilišta u Zagrebu te uz financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i grada Zagreba. (hina/metro-portal)

26.07.2010. 00:02:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh