« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
TEŠKE OPTUŽBE

Kina optužila Dalaj-lamu da potiče redovnike na samospaljivanje

"Samospaljivanje se kosi s moralom i savješću i mora se osuditi, a tibetanska vlada u egzilu veliča taj togađaj potičući tako druge da pođu za njihovim primjerom", rečeno je iz kineskog ministarstva

Fotografija vijesti
Više o

Kina

,

samospaljivanje

,

Tibet

,

Dalaj Lama

,

optužbe

,

tibetanski redovnici

Kina je u srijedu optužila "skupinu oko Dalaj-lame" da potiče tibetske redovnike na samospaljivanje i tako promiču nasilje, istodobno kada tibetska vlada u egzilu u Dharamsali, u Indiji hvali njihovu srčanost, javlja Hina.

"Samospaljivanje se kosi s moralom i savješću i mora se osuditi", rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu na redovitoj tiskovnoj konferenciji.

Umjesto toga "oni su veličali taj togađaj potičući tako druge da pođu za njihovim primjerom", dodala je.

Osam redovnika i jedna redovnica spalili su se ili su to pokušali učiniti od ožujka, gotovo svi u prefekturi Abi, području s velikim brojem Tibetanaca u pokrajini Sečuanu, u blizini Autonomne kineske pokrajine Tibeta.

Premijer tibetske vlade u egzilu Lobsang Sangay rekao je pak da je "zbog solidarnosti s Tibetancima koji su dali svoj život za tibetsku stvar, napose za one koji su se spalili, njihove obitelji i one koji trpe represiju na Tibetu" organiziran dan molitve.

"Zato odajemo počast njihovoj hrabrosti i solidarni smo s njihovim neukrotivim duhom", dodao je.

19.10.2011. 13:52:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh