« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
CYBERNAPAD

Kina opet pozvala Google da poštuje zakon

Google je najavio moguć prekid autocenzure jer je izložen hakerskim napadima kojima kineske vlasti žele prikupiti obavijesti o disidentima

(Getty Images)
Više o

hakeri

,

Google Kina

,

cybernapad

,

Yao Jian

Kina je u utorak ponovno pozvala Google da poštuje zakon i ne prekida filtriranje rezultata pretraživanja čime je ta američka grupa zaprijetila pošto je bila izložena cybernapadima kineskih vlasti.

Google je još u siječnju najavio moguć prekid autocenzure jer je izložen hakerskim napadima kojima, drži Google, kineske vlasti teže prikupiti obavijesti o kineskim disidentima i borcima za ljudska prava.

"Naša politika otvaranja prema stranim ulagačima duga je vijeka. No uvjet za to je poštivanje kineskih zakona", rekao je u utorak novinarima glasnogovornik ministarstva trgovine Yao Jian.

Američki The Wall Sreet Journal u ponedjeljak je napisao kako je sve izglednije da će Google Inc. zatvoriti svoju tražilicu na kineskom jeziku.

Kina je prva u svijetu po broju internetskih korisnika, njih 384 milijuna.

Prema podacima tvrtke Analysys International iz Pekinga, Google drži oko 36 posto tržišta internetskih pretraživača u Kini vrijednog 288,6 milijuna dolara, dok lokalna tvrtka Baidu drži 58 posto, a ostali šest posto. (hina/metro-portal)

16.03.2010. 14:03:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh