« Svijet
objavljeno prije 15 godina
etnički nemiri

Kina opet blokirala Internet

Informacije o ujgurskih etničkim nemirima, bolje rečeno manjem građanskom ratu, nedostupne na Internetu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Xinjiang

,

Ujguri

,

etnički nemiri Kina

Nakon nedjeljnih sukoba u sjeverozapadnoj pokrajini Xinjiangu koji su rezultirali smrćću 140 ljudi, a još je gotovo tisuću ozlijeđeno, kineske su vlasti potpuno blokirale pristu Twitteru. Ujgurski prosvjed protiv načina na koji je vlada reagirala na sukob u tvornici u Shaoguanau, kada su poginula dvojica Ujgura u sukobu s radnicima narodnosti Han, većinskog naroda u Kini.

Kineska inačica Fanfou.com bila je dostupna, no riječi Urumqi, Xinjiang i Ujgur bile su blokirane, tako da nije bilo mogućnosti pretrage niti postanja tweetova. Ovoga puta vlasti su bile unaprijed spremne, pa su neki stanovnici Urumqija bili obaviješteni da neće imati pristup Internetu slijedećih 48 sati.

U Xinjiangu živi otprilike 8,3 milijuna Ujgura, turkofonih muslimana, od kojih neki osuđuju kinesko političko i vjersko nasilje koje Kina opravdava borbom protiv terorizma. Zapadna kineska pokrajina Xinjiang smatra se trgovinskom i energetskom poveznicom Kine sa zemljama središnje Azije, a i sama je bogata plinom, mineralima i poljoprivrednim proizvodima.

06.07.2009. 13:43:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh