« Fun
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
MAO BI BIO PONOSAN

Kina nagradila uzorno socijalističko selo neboderom od 330 metara

Premda se gradić Huaxi se još smatra "selom", broj je njegovih stanovnika od 60-ih narastao s 1.600 na 50.000 ljudi, a smatra se simbolom zapanjujćeg kineskog rasta

Hotel Longxi International visok je 328 metara
Hotel Longxi International visok je 328 metara (China Daily)
Više o

Kina

,

arhitektonska čuda

,

neboder

Zbog činjenice da je „uzorno socijalističko selo", u gradiću Huaxiju na istočnom dijelu ove mnogoljudne zemlje izgrađen je prošlog tjedna jedan od najviših nebodera u Kini, prenosi Hina.

Neboder, u kojemu je hotel Longxi International, visok je 328 metara, četiri metra viši od Eiffelova tornja, rekao je čelnik Huaxija, "sela" koje se nalazi u obalnoj pokrajini Jiangsuu. Gradnja nebodera stajala je 360 milijuna eura.

Premda Kina već ima desetak nebodera koji su među najvišima u svijetu, među kojima je i šangajski Svjetski financijski centar - treća najviša zgrada u svijetu - svi su sagrađeni u metropolama.

No Huaxi se još smatra "selom", premda je broj njegovih stanovnika od 60-ih narastao s 1.600 na 50.000 ljudi.

Dnevni list China Daily piše da je dvjesto obitelji u Huaxiju kupilo udjele u hotelu s pet zvjezdica i 74 kata, a svaka je uložila kapital od 10 milijuna juana (1,14 milijuna eura).

"Zgrada je simbol kolektivizma", rekao je ponosno Zhou Li, potpredsjednik Komunističke partije u Huaxiju, a prenio je China Daily. No mnogi bi rado skinuli sa sela etiketu "socijalističkog" i prišili mu naziv "kapitalističko". Hotel će primati turiste, poslovne ljude i službena izaslanstva koja će proučavati primjer Huaxija.

U njemu je restoran koji se okreće, na vrhu je bazen, zatim trgovački centar, kinodvorana, lječilište i na 60. katu zlatni kip vola težak jednu tonu.

10.10.2011. 13:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh