« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
STRATEŠKO PARTNERSTVO

Kina kupila ruski raketni protuzračni sustav S-300

Rusija je Kini isporučila 15 raketnih sustava protuzračne obrane S-300, objavila je ruska novinska agencija Interfax, a vjeruje se da je vrijednost isporučene robe 2,25 milijarde dolara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Kina

,

Rusija

,

protuzračni sustav S-300

Kina je najveći kupac ruskog oružja i te dvije zemlje ističu da žele jačati strateško partnerstvo, iako su visoki ruski dužnosnici privatno zabrinuti sve rastućim kineskim zahtjevima, piše Reuters.

S-300, koji je na Zapadu poznat pod nazivom SA-20, može srušiti krstareće rakete i zrakoplove. Domet raketa je 150 kilometara ili više, s visinom do 27 kilometara i brzinom većom od dva kilometra u sekundi.

Sustav S-2300 koristi se za zaštitu velikih industrijskih objekata i upravnih središta, vojnih baza i zapovjedništava. Osim Kine kupili su ga Slovačka, Vijetnam i Cipar.

Postsovjetski izvoz ruskog oružja porastao je te je u 2009., dosegao 8,5 milijardi dolara, od čega su dvije trećine kupili Alžir, Indija i Kina, a još 20 posto Sirija, Venezuela, Malezija i Vijetnam.

Osjetljivo pitanje za ruske odnose s Izraelom i Zapadom je planirana isporuka S-300 Iranu koji želi zaštititi svoja nuklearna postrojenja.

Iran time izaziva Zapad koji se protivi nuklearnom programu Islamske Republike, a s druge strane je Teheran sve nezadovoljniji zbog kašnjenja u isporuci ruskog sustava.

Rusija je razvila i napredniji raketni sustav protuzračene obrane, zvan S-400 "Trijumf". (hina/metro-portal)

02.04.2010. 17:42:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh