« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
POZITIVNA SURADNJA

Kina i SAD zajedno razvijaju biogorivo za zrakoplove

SAD i Kina pokrenule su zajednički istraživački projekt razvoja biogoriva iz algi i biljaka za potrebe kineskih zrakoplovnih kompanija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Biogorivo

,

Kina

,

suradnja

Objava niza istraživačkih partnerstva nadovezala se na ovotjedno obećanje kineskih i američkih dužnosnika na sastanku na vrhu o bliskoj suradnji na području obnovljive energije.

Na konferenciji su dvije strane potpisale niz ugovora o partnerstvu na području istraživanja, pri čemu su s američke strane potpisnici bili Boeing i agencije američke vlade, a s kineske strane istraživački instituti i državne kompanije, uključujući Air China i PetroChina.

Potpredsjednik Boeinga za istraživanje i tehnologiju u Kini Al Bryant kazao je da bi prvi let u Kini uz upotrebu biogoriva mogao biti izveden još ove godine dok bi razvoj goriva za komercijalnu primjenu mogao potrajati od tri do pet godina.

Kineske tvrtke tek će odlučiti koje će biljke upotrijebiti kao sirovinu za proizvodnju biodizela, a istraživači su usmjerili pozornost na alge i jatrophu, biljku iz porodice mlječika čiji su orašasti plodovi bogati uljem. (hina/metro-portal)

26.05.2010. 17:13:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh