« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
HMM ...

Kina i Japan će zaratiti u roku od godinu dana?

Napetosti koje se sada razvijaju između dviju zemalja među uvjetima koji su puno puta u povijesti dovodili do rata, pa čak i kada sukob nije ni u čijem interesu

Hoće li doći do rata?
Hoće li doći do rata? (Arhiva)
Više o

Japan

,

Kina

,

rat

,

sporovi

Profesor na australskom Nacionalnom sveučilištu Hugh White, također i bivši dužnosnik u sektoru obrane, vjeruje da su nedavne povrede japanskog zračnog prostora od strane kineskih zrakoplova te izbor novog nacionalistički orijentiranog premijera u Japanu sigurni znakovi da dvije azijske supersile idu u smjeru rata unutar iduće godine, piše u subotu australski list The Sydney Morning Herald.

White piše u svojoj kolumni u listu da su napetosti koje se sada razvijaju između dviju zemalja među uvjetima koji su puno puta u povijesti dovodili do rata, pa čak i kada sukob nije ni u čijem interesu.

White također navodi da će SAD nedvojbeno biti uvučen u taj rat kako bi pružio potporu Japanu te da nema jamstva da će rat biti kratak ili jednostavan. Spor oko nenaseljenih otoka u Istočnokineskom moru koje Japan naziva Senkaku a Kina Diaoyu "u stvari je simptom napetosti čiji uzrok leži posvuda, u rastućem kineskom osporavanju dugotrajnog američkog vodstva u Aziji i odgovoru Amerike", piše White.

U posljednjih nekoliko godina Kina je postala jačom i prodornijom. Amerika je odgovorila strateškim vodstvom u Aziji, a sada Kina uzvraća udarac predsjedniku Baracku Obami uzimanjem Japana na metu. "Nijedna strana ne bi mogla pobijediti u takvom ratu i on bi bio razarajući ne samo za njih nego i za nas ostale", zaključuje White.

29.12.2012. 16:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh