« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
FORBES:

Kina po broju milijardera sustiže SAD

Forbesov popis pokazuje da se sve više Kineza bogati te da polako sustižu bogataše iz SAD-a

Zong Qinghou
Zong Qinghou (Getty Images)
Više o

milijarderi

,

bogataši

,

kemijski spojevi

,

upad u veleposlanstvo

,

napad na veleposlanstvo

Zong Qinghou, proizvođač bezalkoholnih pića i Robin Li, suosnivač internetskog pretraživača, na vrhu su popisa kineskih milijardera kojih je ove godine 128, čime je Kina druga u svijetu iza Sjedinjenih Država s 400 imena, objavio je u četvrtak časopis Forbes.

Zong Qinghou, 65-godišnji vlasnik industrije bezalkoholnih pića i mliječnih proizvoda Wahaha, popeo se ove godine na prvo s prošlogodišnjeg trećeg mjesta jer mu je bogatstvo naraslo na 8 milijarda dolara.

>>Bogataši koji koriste javni prijevoz i godinama nose iste cipele

Robin Li, sa 7,2 milijarda dolara, skočio je s lanjskog 14. na 2. ovogodišnje drugo mjesto. Njegov internetski pretraživač Baidu zauzima 73 posto kineskog internetskog tržišta i najveći je u svijetu s 420 milijuna korisnika.

"Broj (kineskih) milijardera na popisu narastao je na 128, a lani ih je bilo 79", rekao je Russell Flannery, čelnik Forbesova ureda u Šangaju. "Samo SAD ima više milijardera, 400 prema zadnjem popisu, no Kina ih ubrzano sustiže", dodao je.

Treći najbogatiji Kinez je Liang Wengen (53), s 5,9 milijarde dolara, suosnivač proizvođača građevinskih strojeva i teške mehanizacije. Na 4. mjestu s 5,7 milijarda dolara je Zhang Jindong, utemeljitelj elektroopreme Sunning Appliance. Slijedi ga Li Li s 5,4 milijarde dolara, vlasnik farmaceutske kompanije Hepalink.

Popis za 2010. pokazuje da se sve više Kineza bogati u farmaceutskoj industriji i trgovini na malo što je odraz rasta domaće potrošnje u Kini i ulaganja u zdravstveni sektor.(hina/metro-portal)

28.10.2010. 16:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh