« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Samo se nije snašao

Kerum nije davao rasističke izjave

Državno odvjetništvo zaključilo je da Kerum nije počinio kazneno djelo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Joško Ponoš/CROPIX)
Više o

Nedjeljom u 2

,

DORH

,

Željko Kerum

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo je nakon pregleda snimke gostovanja gradonačelnika Splita Željka Keruma u emisiji HTV-a "Nedjeljom u dva" i imajući u vidu njegovo očitovanje, utvrdilo da nema osnova za postupanje jer Kerumove izjave nemaju obilježja kaznenog djela rasne i druge diskriminacije ili nekog drugog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, izvijestilo je danas Državno odvjetništvo (DORH).

Gostujući u emisiji "Nedjeljom u dva" Kerum je na pitanje voditelja o mogućnosti ulaska srpskih trgovačkih lanaca u Hrvatsku rekao da Srbi i Crnogorci nisu nikada ništa dobrog donijeli i da onaj tko s njima ima posla ne prođe dobro. Kazao je i da "nema šanse" da mu Srbin bude zet. "Nikad nije bio u mojoj obitelji niti će biti", ustvrdio je Kerum, dodajući da tako tvrdi jer je tako odgojen.

U pisanom očitovanju odvjetništvu Kerum je kategorički porekao da je imao bilo kakvu namjeru vrijeđanja na nacionalnoj osnovi bilo koje osobe. "Isključivo zbog moje nesnalažljivosti u takvoj vrsti provokativnih diskusija" izrekao sam riječi zbog kojih žalim i zbog kojih "sam ispao ono što nikada nisam bio - rasist, nacionalno netrpeljiv i isključiv", naveo je Kerum.

Odvjetništvo drži da nema osnova za daljnje postupanje iz razloga što njegove izjave i odgovori očito nisu izneseni u cilju propagiranja nacionalne mržnje, odnosno u cilju utjecaja na volju, razum, osjećaje i strasti gledateljstva. (Hina/Metro-portal)

22.09.2009. 22:17:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh