« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
HEKTOR

Kerum neće na splitski Gay Pride

U pismu ministru Ostojiću Kerum i ekipa spustili su se nisko, navodeći da dalmatinski studenti ne mogu govoriti "svojim jezikom" u Zagrebu

Splitski gradonačelnik u akciji
Splitski gradonačelnik u akciji (Arhiva)
Više o

Ranko Ostojić

,

Željko Kerum

,

Gay Pride Split

Splitski gradonačelnik Željko Kerum i njegovih dvoje zamjenika Jure Šundov i Anđelka Visković su kasno večeras zajedničkim priopćenjem izvijestili da neće nazočiti ovogodišnjem gay prideu u Splitu, koji je najavljen za 9. lipnja, reagirajući na izjavu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića u "Slobodnoj Dalmaciji" od subote u kojoj je rekao da bi na Split Prideu trebali sudjelovati svi gradski vijećnici i gradonačelnik, prenosi Hina.

"Ministre, mi nećemo na Split Pride. To smo jasno rekli, nismo se skrivali, puštali demagoško crnilo i kupovali vrijeme šaljući Vas u povorku", navodi se u zajedničkom priopćenju troje splitskih čelnika.

Gradski čelnici zamjeraju ministru Ostojiću što se, kako su naveli, umjesto da smiruje napetosti uoči najavljenog homoseksualnog okupljanja i radi na jačanju sigurnosti građana, "bavi delegiranjem osoba u povorku koja će se dogoditi za skoro tri mjeseca".

"Dok on pokušava biti duhovit, u Splitu divljački pretuku prvaka splitske Opere (Ivicu Čikeša). Dok se on bavi time tko bi trebao sudjelovati na Split Prideu, u Zagrebu tuku dalmatinske studente samo zato što govore 'pogrešnim' dijalektom", navodi se u zajedničkom priopćenju gradonačelnika Keruma i njegovih zamjenika Šundova i Visković.

Podsjećajući da ministar u "Slobodnoj Dalmaciji" u vezi prošlogodišnjeg Split Pridea kaže "da prošlogodišnja sramota traži odgovor drugačijeg Splita koji ne poziva na ubijanje različitosti" splitski čelnici postavljaju Ostojiću pitanje o tome što je s 'ubijanjem različitosti' kad mladi završe u bolnici jer ne govore istim narječjem. "Može li ministar, za promjenu, reći što je sam napravio da građani budu sigurniji i što je učinio da spriječi 'ubijanje različitosti' umjesto da drugima govori što bi trebali raditi", navode oni u priopćenju dodajući da se različitost ne brani govoreći "tko bi s kim trebao hodati pod ruku".

"Nije ministrov posao da slaže povorku nego da stvori uvjete u kojima će se građani osjećati sigurno, u kojima će moći bez straha izaći iz kuće i moći bez straha govoriti svojim jezikom bez obzira u kojem se kraju Hrvatske nalazili", navodi se u zajedničkom priopćenju gradonačelnika Keruma i njegovih dvoje zamjenika u povodu izjave ministra unutarnjih poslova o Split Prideu u kojoj je govorio o potrebi sudjelovanja gradskih čelnika u tom okupljanju.

18.03.2012. 08:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh