« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
SPLIT

Kerum i Ostojić nastavljaju borbu za gradonačelnika

Hoće li drugi krug donijeti još žešću kampanju?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Mario Todorović/CROPIX)
Više o

lokalni izbori

,

izbori Kerum

,

izbori Ostojić

Nezavisni kandidat Željko Kerum i Ranko Ostojić (SDP, HNS, HSU,DC) susrest će se u drugom krugu izbora za splitskog gradonačelnika za dva tjedna.

Prema neslužbenim rezultatima glasovanja sa 162 biračka mjesta koliko ih je ukupno bilo u gradu pod Marjanom, Kerum je osvojio 40,21 posto glasova, a Ostojić 34,72 posto. Na trećem mjestu je Ivan Kuret (HDZ, HSS, HSLS) sa 17,08 posto, kandidat HČSP-a, HSP-a i HDS-a Luka Podrug dobio je 4,01 posto glasova, dok je na posljednjem mjestu kandidat Mate Buljubašić (ASH, SSU) s 2,01 posto.

I na izborima za gradsko vijeće Kerumova nezavisna gradska lista dobila je najveći broj glasova (27,71 posto), dok je lista koalicije SDP/HNS/HSU/DC s Marinom Jurjevićem na čelu osvojila 23,77 posto. Na trećem mjestu s 14,13 posto je koalicijska lista HDZ/HSS/HSLS nositeljice Željane Kalaš.

Luka Podrug nositelj liste HČSP, HSP i HDS dobio je 5,67 posto, slijedi ga s 5,46 posto nezavisni Nikola Grabić te nezavisna gradska lista Ljubice Vrdoljak sa 5,22 posto. Ostalih 13 kandidacijskih lista nije prešlo prag od 5 posto.

Neovisni kandidat za splitskog gradonačelnika Željko Kerum, koji po nepotpunim podatcima vodi u utrci za tu dužnost, izjavio je u noći s nedjelje na ponedjeljak da je zadovoljan izborima jer je u Splitu porazio dvije najjače stranke u Hrvatskoj - HDZ i SDP.

"Obećajem Splićanima da ću ispuniti sva obećanja iz predizborne promidžbe", rekao je Kerum, koji je, među ostalim, obećao da na kraju njegova mandata, pobijedi li, neće biti ni nezaposlenih, ni podstanara. Večeras je najavio da će prvi dan na gradonačelničkoj dužnosti pozvati biskupa da blagoslovi njegov ured.

Kerum je istaknuo kako uopće neće razgovarati s protukandidatom za splitskog gradonačelnika Rankom Ostojićem (SDP) zbog uvrjede. "On je mene uvrijedio i nazvao me narkomanom. U petak sam se testirao na droge i negativan sam, a ako treba spreman sam ponoviti testiranje i pred TV kamerama", rekao je Kerum. Pri tomu je ponovio da će tužiti Ostojića.

Ostojić je pak u svojem izbornom stožeru u noći s nedjelje na ponedjeljak, komentirajući Kerumovu najavu da će ga tužiti, rekao kako ima povjerenje u hrvatsko sudstvo. "Vjerujem u hrvatsko sudstvo. Ako i kada netko uspije s tom tužbom, svaku ću kaznu platiti", kazao je.

Ostojić je rekao kako se nada da će se u drugom krugu suočiti s Kerumovim programima. Dodao je kako u drugom krugu "ne cilja" na HDZ-ove birače, već na građane Splita. No, pri tomu je Ostojić rekao kako se "nada da će HDZ-ovi glasači poslušati svog predsjednika koji im je jasno poručio za koga ne trebaju glasovati". Naime, predsjednik HDZ-a Ivo Sanader je na predizbornom skupu u prošli četvrtak na večer na Narodnom trgu pozvao da se ne glasuje za Keruma jer to jača položaj SDP-a, a slabi položaj HDZ-a. (hina/metro-portal)

18.05.2009. 07:38:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh