« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NOVI USTAV

Kenija usvojila povijesne demokratske promjene

Pristaše novog, prodemokratskog kenijskog ustava slavile su pobjedu u četvrtak, dan nakon održanog referenduma o tom pitanju, a njegovi su protivnici priznali poraz

Mwai Kibaki
Mwai Kibaki (Getty Images)
Više o

referendum

,

Kenija

,

sveučilišni i studentski sport

Novi ustav koji zagovaraju predsjednik Mwai Kibaki i premijer Raila Odinga trebao bi osnažiti demokraciju u ustanovama u zemlji i omogućiti važnu zemljišnu reformu. "Naša pobjeda je pobjeda svih Kenijaca", rekao je Kiraitu Murungi, ministar energetike i jedan od glavnih zagovaratelja novog ustava.

Po zadnjim privremenim rezultatima nakon prebrojavanja 7,5 milijuna glasačkih listića (od 12,4 milijuna upisanih birača), za novi ustav se očitovalo 5,2 milijuna glasača, a 2,3 milijuna su protiv. Odaziv je bio oko 70 posto.

Referendum održan u srijedu prošao je bez većeg izgreda, za razliku od krvava nasilja koje je pratilo ponovni kontroverzni izbor predsjednika Kibakija 27. prosinca 2007., kojemu je protukandidat bio Odinga, poslije imenovan za premijera vlade nacionalnog jedinstva.

Novi temeljni zakon trebao bi osnažiti demokraciju u ustanovama u zemlji, omogućiti osnutak gornjeg doma parlamenta (Senata) i ojačati ovlasti Narodne skupštine kako bi bila protuteža predsjedniku protiv kojega bi se ubuduće mogao pokrenuti postupak smjene. Novi ustav usto predviđa važnu zemljišnu reformu.

Tekst po kojemu se ukida privremena premijerska dužnost, trebao bi u cijelosti stupiti na snagu nakon općih izbora koncem 2012. Održavanje povijesnog ustava pozdravila je Europska unija. (hina/metro-portal)

05.08.2010. 17:55:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh