« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
MA DAJ!

Kemičari možda otkrili tajnu nastanka života na Zemlji

Imamo li napokon odgovor na pitanje kako je nastao život?

Je li napokon otkriveno kako je nastao život?
Je li napokon otkriveno kako je nastao život? (Arhiva)
Više o

kemija

,

nastanak života

Prije 4 milijarde godina na Zemlji nije bilo ničega osim hrpe prvobitnih elemenata, plinova i minerala, ničega što bi danas znanstvenici mogli smatrati živim. A onda je nekako iz tog gulaša nastalo ono iz čega će se kasnije razviti prvi živi organizmi. 

Skupina znanstvenika bavi se proučavanjem tih prvih tvorevina, proteina, šećera i aminokiselina, kako bi otkrili kako je nastao život. Služeći se geološkim zapisima, sintetiziraju jednostavne molekule koje su mogle postojati milijunima godina ranije i testiraju jesu li ti enzimi imali sposobnost neživi materijal pretvoriti u nešto živo.

Tim stručnjaka iz instituta Scripps Research Institute prije malo više od tjedan dana objavio je istraživanje u časopisu "Nature Chemistry" u kojem tvrde da su otkrili osnovni enzim koji je mogao reagirati s ranim katalizatorima i proizvesti prethodnike života: kratke lance aminokiselina koji su pokretali stanice, lipide koji su tvorili opne i niti nukleotida koje su sadržavale genetske informacije.

Ramanarayanan Krishnamurthy, voditelj istraživanja, eksperimentirao je sa sintetičkim enzimom zvanim diamidophosphate (DAP) koji pokreće važan kemiski proces zvan fosforilacija - dodavanje molekule fosfata nekoj drugoj molekuli - proces bez kojeg život ne bi postojao.

Kako bi DAP imao povoljan ishod, trebao je uspješno potaknuti fosforizaciju koja bi rezultirala stvaranjem nukleotida, peptida i staničnih struktura. Dr. Krishnamurthy otkrio je da DAP može stvarati blokove DNA, kratke niti RNA, lipide i lance peptida.

Znači li to da je DAP ono što je iz ničega pokrenulo život?

Ne možemo biti sigurni. Krishnamurthy ne može dokazati da je DAP postojao prije toliko vremena. On je molekulu sintetizirao u laboratoriju, što znači da mu tek ostaje otkriti je li imala uvjete sama nastati u prirodnim uvjetima prije 4 milijarde godina.

No jedno je sigurno: bez DAP-a ili neke slične tvari, Zemlja bi i dalje bila samo hrpa neživog blata. 

 

Piše: Andrea Holi
17.11.2017. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh