« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
OPA!

Halo, E.T? Poslana je poruka na planet za koji se vjeruje da bi mogao podržavati život

Luytenova zvijezda ima dva svoja planeta, a na jednom od njih nazvanom GJ 273b možda bi moglo biti života

Umjetnički prikaz  GJ 273
Umjetnički prikaz GJ 273 (Danielle Futselaar/MET)
Više o

izvanzemaljci

,

poruke

,

Luytenova zvijezda

Ako u sustavu GJ 273 postoji koji vanzemaljac, vrlo će vjerojatno za oko desetak godina primiti našu poruku.

Prošli su mjesec znanstvenici i umjetnici poslali poruku na GJ 273, crvenog patuljka poznatog kao Luytenova zvijezda, koji je udaljen od Zemlje 12.36 svjetlosnih godina. Luytenova zvijezda ima dva svoja planeta, a na jednom od njih, nazvanom GJ 273b možda bi moglo biti života.

Luytenova zvijezda odabrana je zbog svoje blizine našem planetu zbog čega bi se teoretski mogao očekivati brzi odgovor. Crveni je patuljak najbliža zvijezda vidljiva sa sjeverne hemisfere za koju se pretpostavlja da bi mogla podržavati život. 

Poruka je bila dizajnirana tako da izazove odgovor od mogućih stanovnika GJ 273b, a glavni cilj njezina slanja, prema riječima Douglasa Vakocha, jednoga od članova tima koji je poslao poruku, bilo je stupanje u kontakt kako bi se stvorili temelji za budućnost.

Međutim, poruka poslana u svemir potaknula je brojne kontroverzije. Na primjer, s tim se potezom ne slaže najpoznatiji svjetski fizičar Stephen Hawking, prvenstveno zato jer bi poruka  mogla odati naše postojanje nekoj posebno naprednoj napadački nastrojenoj svemirskoj civilizaciji i s time prouzročiti kobne posljedice za naš planet.

No možda je najbolje da se mi ne miješamo. Na kraju krajeva - štogod mi mislili o vanzemaljcima, nas ionako nitko nije ništa pitao.

17.11.2017. 12:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh